Začíná Das Filmfest: nabídne 50 filmů, 20 hostů a koncert

Již tuto středu, 16. října startuje v pražských kinech Lucerna, Atlas a Kino 35, v plzeňském DEPO2015 a v jihlavském kině Dukla festival DAS FILMFEST.

Jarní servisní akce AUTO CB

14. ročník nabídne výběr toho nejlepšího z aktuální kinematografie Německa, Rakouska a Švýcarska. Od 21. října budou německy mluvené snímky k vidění i v brněnských kinech Art a NoArt.

Slavnostní zahájení ve středu 16. října v kině Lucerna bude patřit svižné konverzační komedii A co třeba Adolf? (Der Vorname). Snímek osobně představí uznávaný režisér Sönke Wortmann. Zahájení se zúčastní i muž, který dvě desetiletí spoluutvářel podobu jednoho z nejprestižnějších a nejnavštěvovanějších filmových festivalů na světě, bývalý ředitel Berlinale, Dieter Kosslick.

Festival DAS FILMFEST nabídne i další diskuze a setkání s filmovými tvůrci. Své snímky osobně představí například režiséři Oliver Haffner (Wackersdorf), Luzie Loose (Plavání / Schwimmen), David Dietl (Berlin Bouncer) nebo Gregor Schmidinger (Nevrland), Eva Spreitzhofer (Zač nás trestáš? / Womit haben wir das verdient?) nebo Elena Tikhonova (Kaviár/Kaviar). Do Prahy dorazí také mezinárodní ikona fotografické scény a proslulý vyhazovač z berlínského technoklubu Berghain Sven Marquardt (Berlin Bouncer a Krása & pomíjivost / Schönheit & Vergänglichkeit). K dalším festivalovým hostům patří například Cordula Kablitz-Post (Protože žiješ jen jednou – Die Toten Hosen / Weil du nur einmal lebst – Die Toten Hosen auf Tour), Simon Frühwirth (Nevrland), Martin Heisler (Berlin Bouncer), Caroline Peters (Zač nás trestáš? / Womit haben wir das verdient?), Katja Rieman (Panská léta / HERRliche Zeiten ) či Konstantin Seitz (Rozbi moje srdce/Zerschlag mein Herz).

DAS FILMFEST nezapomíná ani na doprovodný program. V neděli 20. října se v pražském Rock Café uskuteční koncert německé skupiny Keimzeit a Jana Řepky. Písnička Kling Klang kultovní německé kapely se stala hymnou německého převratu a i po 30 letech je boj za svobodu stále jeden z ústředních motivů jejich tvorby. Pražský zpěvák a kytarista Jan Řepka patří k výrazným hlasům mladší písničkářské generace. Vedle své původní tvorby vycházející z klasické folkové tradice 70. a 80. let představí také své překlady písní německého, resp. švýcarského původu (Gerhard Gundermann, Mani Matter, Dota).

14. ročník přehlídky německých, rakouských a švýcarských filmů proběhne od 16. do 25. října v Praze, Plzni, Jihlavě a Brně. Podrobný program, informace o hostech i o jednotlivých snímcích naleznete na www.dasfilmfest.cz. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

14. ročník festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST nabídne v letošním roce osm programových sekcí. V rámci DAS FILMFEST SPEZIAL festival uvede například divácký hit Love Machine, film o tom, jaké to je, když se vám pomalu hroutí život Půda pod nohama (Der Boden unter den Füßen), postmoderní komedii Melancholická dívka (Das melancholische Mädchen) nebo herecky bravurní roadmovie 25km/h. Za pozornost stojí také silně mrazivý thriller Běžec (Der Läufer), Stříbrným medvědem z Berlinale oceněný film Byl jsem doma, ale… (Ich war zuhause, aber) nebo cenami ověnčený debut Nevrland. Chybět nebude ani nejnovější snímek Fatiha Akina U Zlaté rukavice (Der Goldene Handschuh).

REBELLION & REVOLTE představí německého oscarového kandidáta Narušitel systému (Systemsprenger), rakouský emotivní snímek o tom, co je v životě důležité L’Animale či drsný film o šikaně a o síle sociálních médií Plavání (Schwimmen). O tom, jestli my vlastníme věci nebo ony vlastní nás, vypráví romantická komedie Bez věcí nad věcí (100 Dinge) a na ruská klišé tentokrát ovšem vyprávěná z pohledu samotných Rusů se zaměřil satirický snímek z prostředí vídeňské smetánky Kaviár. Co se stane, když při hledání pomocné síly do domácnosti napíšete do inzerátu, že hledáte „otroka“, ukáže vynikající německá satira Panská léta (Herrliche Zeiten). Romeo a Julie na vídeňském předměstí – i tak by se dal v jednoduchosti popsat snímek Rozbi moje srdce (Zerschlag mein Herz).

Milovníci dokumentů se mohou těšit mimo jiné na tabu prolamující dokument Vagína (#Female pleasure), snímek o vztahu mezi lidmi a zvířaty Zvířata a jiní lidé (Tiere und andere Menschen) nebo hudební dokumenty Protože žiješ jen jednou – Die Toten Hosen (Weil du nur einmal lebst – Die Toten Hosen auf Tour) a Berlin Bouncer. Pozornosti by neměl uniknout dokument Tuzemsko (Inland), který sleduje tři fanoušky pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) před a po volbách do rakouského parlamentu. Nabízí intimní pohled do jejich problémů, obav a smýšlení a vytváří tak obraz společnosti, která se nachází na křižovatce.

Do dob minulého režimu zavede diváky v sekci TENKRÁT NA VÝCHODĚ (ES WAR EINMAL IM OSTEN) například vynikající animovaný snímek v česko-německé koprodukci Fany a pes (Fritzi: Eine Wendewundergeschichte), příběh o nenápadném osobním hrdinství Tichá revoluce (Das schweigende Klassenzimmer) či napínavý film Balón (Ballon) o odvážném pokusu o útěk na Západ s pomocí horkovzdušného balónu. V popředí oscarového dramatu Životy těch druhých (Das Leben der Anderen) zasazeného do doby bývalé NDR stojí aparát tajné policie Stasi a kulturní scéna východního Berlína. Za pozornost stojí snímek Coming Out.
 
Letošní program vzdá také hold dvěma kulturním ikonám. Švýcarský filmový a divadelní herec Bruno Ganz patřil k nejvýznamnějším německy mluvícím hercům současnosti. Nejvíce se proslavil rolí Adolfa Hitlera ve filmu Pád Třetí říše a právě tento snímek, stejně jako kultovní film Wima Wenderse Nebe nad Berlínem budou k vidění v rámci retrospektivní sekce RETROSPEKTIVE: BRUNO GANZ. Druhou osobností, které letošní program skládá poctu, je německý spisovatel, na jehož dobrodružných románech z Divokého západu vyrostlo několik generací. Sekce KULT KARL MAY uvede čtyři snímky včetně u nás méně známé loutkové adaptace Stopa vede ke Stříbrnému jezeru. Hned několik bloků krátkých filmů SHORTS ukáže, že dobrý film nemusí mít nutně 90 minut.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 15.10.2019 12:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka