Začíná sezona cyklopůjčoven na nádražích, otevírají i ty v kraji

V pátek 1. dubna zahajují České dráhy novou sezónu oblíbených cyklopůjčoven ČD Bike. Zapůjčit si kolo v železniční stanici a vyrazit odtud na cyklovýlet bude letos možné na celkem 70 místech v republice.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zcela nová bude půjčovna v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka a po rekonstrukci se letos znovu otevřou pobočky ve stanicích Litoměřice město a Veselí nad Lužnicí. S ohledem na rostoucí poptávku ČD rozšíří počet nabízených elektrokol a zároveň se zvýší i počet stanic, kde bude tento typ kol dostupný. Většina cyklopůjčoven bude otevřená do 31. října. Po tomto datu zůstane v provozu celkem 12 poboček, nově téměř všechny v Královéhradeckém kraji.

Po dvou turistických sezónách, kdy dostupnost volnočasových aktivit do značné míry ovlivňovala epidemická situace, se letos otevřou půjčovny kol ČD Bike v tradičním termínu na začátku dubna. „Na rozdíl od dvou předchozích let tak cykloturisté letos nepřijdou o možnost využít naše služby hned v prvních jarních týdnech. Už poslední březnový víkend jsme zahájili provoz sezónních cyklovlaků v okolí Prahy, od prvního dubnového víkendu nyní otevíráme sezónní cyklopůjčovny ve stanicích,“ říká Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike.

V síti půjčoven ČD Bike letos dochází k drobným změnám. Od dubna například ČD nově otevřou půjčovnu v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka a po rekonstrukci obnoví provoz pobočky ve stanici Litoměřice město. To samé pak národní dopravce plánuje v průběhu sezóny i na nádraží ve Veselí nad Lužnicí. Už od začátku roku navíc funguje půjčovna ve stanici Kostelec nad Orlicí město s celoročním provozem. V jiných stanicích naopak bude probíhat rekonstrukce a provoz půjčoven tu proto bude pozastaven (např. ve stanici Praha-Smíchov). S výjimkou Prahy a Libereckého kraje budou letos cyklopůjčovny otevřené ve všech ostatních regionech.

Celkový počet stanic s možností výpůjčky kol tak zůstane stejný jako v loňském roce. Kola půjde vypůjčit celkově v 70 stanicích, z toho 61 půjčoven bude možné využít bez nutnosti rezervace a dalších 9 jen po předchozí objednávce. Na celkových 12 se také rozšíří počet celoročně otevřených poboček. I v zimní sezóně tak budou nově fungovat téměř všechny půjčovny v Královéhradeckém kraji (s výjimkou Adršpachu).

České dráhy také reagují na trvalý růst poptávky po zapůjčení elektrokol. „Od roku 2018 do loňska se počet výpůjček zdvojnásobil. Vloni jsme půjčili elektrokolo celkem 1 280 lidem a počítáme, že zájem i nadále poroste. Vzestupný trend počtu zapůjčených elektrokol souvisí jednak s obecně větším zájmem o tato kola, jednak také s nákupem nových elektrokol do našich půjčoven. V rozšiřování možností vypůjčení elektrokol pokračujeme i letos. Nově si je zájemci vypůjčí na nádraží v Břeclavi a předběžně od května pak také ve stanicích Žďár nad Sázavou a Nové Město na Moravě. Elektrokola pak budou dostupná už ve 23 stanicích,“ dodává Jana Rotreklová.

Zajímavou novinkou pro rodiny bude také možnost samostatného zapůjčení dětského vozíku za kolo ve stanicích Třeboň a Karlovy Vary dol.n. V nabídce navíc ani letos nebudou chybět koloběžky, které si budou zájemci moci vypůjčit ve 20 stanicích.

Půjčovny kol Českých drah jsou vybavené kvalitními koly s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Při zapůjčení kola je nezbytné seznámit se se Smluvními podmínkami půjčoven kol, předložit jeden osobní doklad (občanský, řidičský průkaz nebo cestovní pas), dále podepsat nájemní smlouvu, zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Vypůjčená kola je v řadě regionů možné vrátit i v jiných cyklopůjčovnách ČD, než si je zákazníci vypůjčí. Výhodou je také možnost kola zdarma přepravit po vyjmenovaných tratích nebo je bezplatně uschovat ve vybraných úschovnách ČD.

Seznam půjčoven kol ČD Bike v roce 2022 Aktuální informace včetně provozní doby jednotlivých půjčoven jsou na www.cd.cz/cdbike.

Plzeňský kraj

Půjčovny kol - Tachov, Plzeň hl.n., Domažlice, Klatovy. Kromě Tachova půjčí zájemcům i elektrokola, v Klatovech navíc i koloběžky.   

V půjčovnách ČD Bike si v loňském roce zapůjčilo kolo, elektrokolo či koloběžku celkem 7 781 zákazníků. Tradičně nejrušněji bylo v půjčovnách v Jihočeském (1 602 výpůjček), Karlovarském (1 378), Jihomoravském (761), Středočeském kraji (665) a Praze (549). Nejvytíženější byly loni půjčovny ve stanicích Břeclav (761 výpůjček) a Karlovy Vary dol.n. (586 výpůjček).

Ceník půjčoven ČD Bike

Také letos bude platit ve všech půjčovnách ČD Bike jednotný ceník. Například zákazníci s platnou jízdenkou ČD nebo In Kartou zaplatí za jízdní kolo jednodenní půjčovné 190 Kč, půldenní výpůjčka je vyjde na 160 Kč a za jednodenní zapůjčení elektrokola zaplatí půjčovné 340 Kč. Cestující, kteří sbírají body ve věrnostním programu ČD Body, si opět můžou za 50 bodů vyzvednout voucher na bezplatné zapůjčení kola na jeden den.

Ceník služeb v půjčovnách ČD Bike v roce 2022

služba základní nájemné zlevněné nájemné *)

půldenní výpůjčka kola / koloběžky (do 6 hodin) 190 Kč 160 Kč

celodenní výpůjčka kola / koloběžky 230 Kč 190 Kč

celodenní výpůjčka elektrokola 390 Kč 340 Kč

celodenní výpůjčka dětského kola 130 Kč 110 Kč

zapůjčení dětské cyklosedačky / den 50 Kč 50 Kč

zapůjčení vozíku za kolo / den 130 Kč 130 Kč

zapůjčení přilby pro dospělé / den 25 Kč

zapůjčení dětské přilby zdarma

*) Zlevněné nájemné platí pro držitele In Karty nebo po předložení platné jízdenky ČD.

Při výpůjčce na dva a více dnů je účtován násobek ceny celodenního nájemného. Při vypůjčení elektrokola na dva a více dnů je v ceně zapůjčení nabíječky na kolo.

Vratná kauce při zapůjčení kol a koloběžek z půjčoven ČD Bike v roce 2022

1 kolo nebo koloběžka 1 000 Kč

2 až 5 kol nebo koloběžek 2 000 Kč

1 elektrokolo 2 500 Kč

Podrobné informace o půjčovnách ČD Bike včetně jejich aktuální otevírací doby jsou na stránkách www.cd.cz/cdbike.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka