Výrazně zvýšený zájem spotřebitelů o vepřové, ale také o hovězí maso registrují v posledních dnech také západočeské masokombináty. Lidé se totiž obávají, že se vir slintavky a kulhavky, který se objevil nejprve ve Velké Británii a poté ve Francii, napadne také české chovy, které by se pak podle nedávného nařízení Státní veterinární správy ČR musely zlikvidovat.
To, že zemědělci začínají prodávat zpracovatelům mírně více masa, zvýší ceny masa na pultech. V současné době je prodejní cena kilogramu živého vepřového 40 Kč, u býků se pohybuje mezi 31 až 33 korunami. V příštím týdnu by se měl zvýšit o dvě koruny na kilogram.
Masokombinát Klatovy hlásí, že lidé si už uvědomují, že maso z domácích chovů je stoprocentně čisté. Zpracovatelé, zemědělci i obchodníci ale žehrají na to, že stát nedal ani korunu do propagace zdravého českého masa. Proto Společenstvo řezníků a uzenářů chce zřídit zvláštní fond a navíc prosazuje oborové normy platné pro všechny zpracovatele masa.