Zajíci končí pod koly aut na plzeňských silnicích

Záchranářská sezóna je v plném proudu a již třetí měsíc řeší zvířecí záchranáři spolu s odchytovou službou Městské policie Plzeň desítky zásahů, výjezdů a zvířecích pacientů.

Cílená propagace v Plzni

Od mláďat až po dospělce, v tomto týdnu pak nejčastěji kolize živočichů s dopravou a automobily.

"Jenom tento týden v rozestupu tří dnů od středy do pátku jsme na Bolevci, Lochotíně a Košutce řešili tři zásahy u zajíců polních. Pravděpodobně se jedná o důsledek dalších zaječích námluv a přesun zaječích „frajerů“ z okolní krajiny za „holkama“ do města," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň. 

Zajíců (samic s mláďaty) je v Plzni totiž dlouhodobě víc, než mají myslivci v honitbách kolem Plzně, a tak není divu, že tento týden se to tak nějak na ÚMO 1 sešlo. "Inu jak je vidět, námluvy a pohyb prostředí neznalých „frajerů“ ve městě je kolikrát mnohem nebezpečnější, než hopkání a zevlování na polní cestě někde rádoby v divočině," říká Makoň s úsměvem.

Dospělý samec zajíce polního s useknutým pravým předním během odchycený ve středu 28. 7. 2021 paní Koželuhovou v Ledecké ulici musel být v důsledku zranění a zdravotního stavu veterinárním lékařem nakonec utracen. Dalšího, tentokrát autem sraženého zajíce dovezly na záchrannou stanici ve čtvrtek 29. 7. v papírové bedně po telefonické domluvě dvě duchapřítomné dámy z konečné tramvaje číslo 1 v Plzni Bolevci.  I v tomto případě se jednalo o samce s ochrnutými zadními běhy, neschopností pohybu a tržnou ránou na boku. Ani tady nebyla četná poranění slučitelná s dalším životem zvířete. V pátek 30. 7. autem sraženého polomrtvého zajíce našla mladá žena pro změnu ležet u krajnice vozovky před konečnou tramvaje číslo 4 v Plzni na Košutce. "I v tomto případě zajíc četná poranění a traumata nepřežil," uzavírá Karel Makoň. 

foto: desop
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka