Zalévání dešťovkou, vlastní zelenina. Tak hospodaří školka v Plzni

Novinkou v podobě zalévání vlastní zeleniny, ovoce a bylinek dešťovou vodou se může nově pochlubit 57. mateřská škola na Doubravce.

Cílená propagace v Plzni

Projekt Ani kapka nazmar v úterý ocenilo vedení čtvrtého plzeňského obvodu. Ten nyní s mateřinkou připravuje také stavbu zelené střechy na jednom z objektů v jejím areálu v Lobzích.

Čtvrtý plzeňský obvod se snaží maximálně podporovat organizace a projekty zaměřené na životní prostředí. Právě 57. mateřská škola Nad Dalmatinkou patří mezi mateřinky, které se zaměřují na environmentální výchovu. Denně sem dochází 120 dětí.

„Každá třída má vlastní záhonek s bylinkami, zeleninou nebo ovocem. Nyní učíme děti zalévat záhony dešťovou vodou. Děti si pak samy vypěstují a nasbírají třeba jahody, ze kterých v kuchyni upečeme bublaninu. Díky projektu se navíc naučily jíst i zeleninu, protože vidí, jak zelenina roste a samy se o ni starají,“ říká ředitelka 57. mateřské školy Alena Kucíková.

Mezi více než deseti bylinkami na zahradě mateřinky nechybí oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, šalvěj nebo kopr. Děti mají k dispozici také domácí rajčátka, mrkev, pórek, cukety, dýně, jahody, borůvky, jabloně, rybíz nebo ořešák.

„Jsme velice rádi, že ředitelky našich školek mají o projekty zaměřené na životní prostředí zájem. My jako obvod se jim v tomto směru snažíme vyjít maximálně vstříc. Cílem projektu Ani kapka nazmar není jen využívání dešťové vody k závlaze zeleně, ale role projektu je také vzdělávací. Děti se od malička učí lepšímu vztahu k přírodě a hospodaření s vodou. V praxi nyní vidíme, že takové aktivity mají smysl,“ uvádí místostarostka Lenka Kočová (ODS).

Chystá se i zelená střecha

Projekt se podařilo realizovat bez jakéhokoliv dopadu na výuku. Velká část prací byla realizována na jaře v době, kdy byla školka uzavřena kvůli pandemii koronaviru. Školka k financování projektu využila dotaci od města Plzně z Nadačního fondu Zelený poklad.

„Děkujeme Nadačnímu fondu Zelený poklad, který nám na projekt zalévání dešťovou vodou věnoval příspěvek ve výši 163 tisíc korun. My bychom nyní chtěli na vybudování retenční nádrže navázat projektem zelené střechy. Našim cílem je, aby se všechny projekty synergicky doplňovaly. Budeme moc rádi, když lidé uvidí, že si vážíme vody a že chceme nakládání s vodou u budov, které máme ve správě, zlepšit,“ dodává starosta Tomáš Soukup (ANO).

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka