Pro nově příchozí Domova Clementas platí povinná karanténa

Žádný ze zaměstnanců Domova Clementas v Janovicích nad Úhlavou nemá koronavirus.

Cílená propagace v Plzni

Testy, které zařízení dostalo od Plzeňského kraje absolvují i všichni nově příchozí klienti. Ti následně tráví dva týdny v povinné karanténě.  

Devadesátiletý Miloslav Kompert žije třetím týdnem v Domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou. Prvních 14 dní strávil v karanténě kvůli koronaviru. „Nedalo se nic dělat. Ležel jsem, četl jsem, bral jsem léky. Prostě jsem to musel zvládnout,“ uvádí Kompert. Po dvou týdnech v karanténě test potvrdil, že je negativní na koronavirus. Měl svůj pokoj, kam za ním chodili pouze ošetřovatelé, společnostmu dělala také jeho tahací harmonika. „Celý život jsem byl u posádkové hudby. V Klatovech i v Janovicích,“ říká pan Kompert, který se tak na sklonku života vrátil tzv.na místo činu do Janovic nad Úhlavou na Klatovsku.

Zdejší domov se zvláštním režimem minimalizuje riziko zavlečení koronavirové nákazy mezi klienty. Proto zavedlo karanténní pokoje a bariérová opatření. Pro nově příchozí klienty, kterým byl například Miloslav Kompert platí zpřísněná pravidla. „Klienta přijímáme po dvou negativních testech, poté je umístěn do tzv. izolačního pokoje, kde v karanténě pobývá po dobu 14 dnů,“ řekla vrchní sestra domova Martina Kolářová.

Před izolačním pokojem jsou k dispozici ochranné pomůcky – oblek, rukavice, ústenky, štíty, dezinfekce. Také návod se správným postupem jejich použití. Před dveřmi je nalepena speciální rohožka, která zachytí nečistoty z bot. Pokoj má vlastní sociální zařízení. V každé směně je určený personál, který na pokoji pracuje. Ti již prodělali rychlotest, který prokázal, že jsou negativní na koronavirus. Od Plzeňského krajeobdržel Domov Clementas 80 rychlotestů. Začali zde testovat zaměstnance, všichni s negativním výsledkem a do konce dubna budou testováni všichni klienti. „Provádí se odběr kapilární krve. Je to trochu podobné těhotenskému testu,“ popsala staniční sestra Lucie Tomanová, která na přítomnost koronaviru už byla testována.

V letos otevřeném centru pro seniory s kapacitou 230 osob zatím žijí tři desítky klientů. „Jsme připraveni okamžitě pomoci a přijmout zdravé klienty z jiných zařízení. O této možnosti aktuálně jednáme s krajem,“ uzavřel ředitel zařízení Lukáš Bardon. Zdejší ošetřovatelky se starají zejména o seniory, kteří onemocněli Alzheimerovoupřípadně Parkinsonovou chorobou či jiným typem demence. Klienti jsou ale i lidé po cévních mozkových příhodách, s omezenou mobilitou i ti, kteří jsou trvale upoutáni na lůžko.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka