Zamrzlý Nový rybník je bez rákosí. A získá nové hnízdící podložky pro racky

V pátek 12. 1. 2024 byl led na přírodní rezervaci Nový rybník u Líní ještě značně nestabilní. Zvířecí záchranáři tedy svou práci dodělávali v neděli.

Cílená propagace v Plzni

Zatímco jinde už se bruslilo, tady v důsledku původně nadprůměrně zvýšené vodní hladiny, která narychlo zamrzla minulý týden, se následným úbytkem vody vytvořila pod ledem vzduchová mezera, která při pohybu člověka po ledě děsivě pukala. Hlasité lámání ledu, dlouhé před vámi běžící trhliny budily respekt a k tomu strach, že když šlápnete na tenkou ledovou krustu, mezi trsy rákosí se propadnete do bláta a studené vody.

"Proto také páteční (12. 1. 2024) sekání rákosí hnízdního ostrůvku pro racky zbylo pouze na Pavlu Steinbachovi, který měl jednak gumovky a jednak se bravurně a statečně se svou hmotností dokázal pohybovat i po tenkém ledě. Za posekání celé rákosové plochy mu náleží velký respekt!," konstatuje šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.

V neděli 14. 1. 2024 z pátku prolámaný led v přírodní rezervaci Nový rybník ještě zesílil, a tak plzeňská pracovní skupina se už mohla po zamrzlé vodní hladině pohybovat s jistotou. "Co nám ovšem komplikovalo hrabání rákosí a jeho přesun mimo vodní plochu, byl silný studený vítr. Natáhnout obrovskou plachtu na kluzkém ledu bylo unikum a neobešlo se bez klouzání a několika pádů," popisuje Makoň. I přesto se dílo povedlo a teď už zbývá jen zrepasovat a vyměnit 13 let staré hnízdní ostrůvky pro racky, které jsou umístěné na kovových rámech.

To by se mělo zrealizovat ještě než mrazy povolí, počítáme, že v tomto týdnu. "Čas nás tlačí, a kdyby se našel nějaký dobrovolník, který by s tím chtěl a mohl pomoci, určitě bychom jeho pomoc přivítali," uzavírá Karel Makoň.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka