Zanedbaný kout před vinickou knihovnou se proměnil v Oázu

Obyvatelé sídliště Vinice se mohou těšit z nových laviček či houpacích sítí. Místní Knihovna Vinice se za podpory spolku Pěstuj prostor pustila do revitalizace prostoru před knihovnou, kde se původně nacházely rozpadlé lavičky, staré pískoviště a nepěkné křoví.

Jarní servisní akce AUTO CB

V průběhu léta se uskutečnily čtyři dobrovolnické akce, během nichž se zapomenutá část Vinic stala Oázou – čtecím koutkem.

„Naším cílem bylo vytvořit příjemné místo, kde by si návštěvníci naší knihovny i veřejnost mohli číst a odpočívat. Dále chceme využívat prostor před knihovnou také pro naše akce a aktivity,“ sdělila vedoucí Knihovny Vinice Lenka Ťoupalová. Za tímto účelem také vzniklo malé pódium, které poslouží nejen k posezení, ale v budoucnu rovněž k různým představením a besedám.

Hlavní atrakcí Oázy – čtecího koutku se staly houpací sítě, které lákají kolemjdoucí k lenošení. Nejsou však jediným prvkem, který přitahuje pozornost. O tu se také hlásí dva velké osázené truhlíky, o něž se starají maminky s dětmi a knihobudky, nabízející knihy a časopisy. Návštěvníci čtecího koutku mají možnost do nich vkládat nepotřebné knihy z domova a půjčovat si volně jiné. Oprav se dočkaly také původní betonové lavičky, některé jsou i doplněné o stoly. Nově si mohou také návštěvníci knihovny zaparkovat kola do stojanu.

To vše by samozřejmě nevzniklo jen na základě přání. Knihovna Vinice přidala podnět do Otevřené výzvy Pěstuj prostor a získala grant na jeho uskutečnění. S podporou městského obvodu Plzeň 1 se mohl dát projekt na čtenářský koutek do pohybu.  Za realizací projektu stojí práce architektů Tomáše Krále a Ireny Šebové z ateliéru architectureMADE a dobrovolníků. 

„Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří si udělali čas a přišli nám pomoct. Víme, že volného času má každý málo a jsme vděční všem, kteří nám ho trošku věnovali,“ vzkázala Lenka Ťoupalová poděkování dobrovolníkům, kteří se pustili do šroubování a natírání laviček, sázení květin do truhlíků nebo vykopávání drnů. 

Projekt byl realizován v rámci Otevřené výzvy Pěstuj prostor pořádané spolkem Pěstuj prostor ve spolupráci s Ministerstvem kultury, Plzní 2015, Městského obvodu Plzeň 1 a za finanční podpory statutárního města Plzně. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 19.10.2016 14:09



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka