Západočeská univerzita pořádá od čtvrtka Jaderné dny

Už posedmé se letos v Plzni budou konat Jaderné dny. Ve dnech 20. dubna–25. května je hostí Západočeská univerzita v Plzni, která akci pořádá společně se Škodou JS a CENEN (Czech Nuclear Education Network).

Jarní servisní akce AUTO CB

Expozici o jaderné energetice doplní přednášky, jejichž cílem je přiblížit využití jaderné energie zejména studentům středních a vysokých škol.

Expozice zahrnuje nejen modely různých jaderných zařízení, ale i skutečná zařízení či jejich části a přístroje určené k využití jaderné energie. K vidění bude mlžná komora, modely reaktorů a kontejnerů na vyhořelé palivo, maketa palivové kazety či model hlubinného úložiště radioaktivního odpadu.

Součástí programu jsou i přednášky pro studenty středních škol, na něž navazují soutěže
o tablet. „Soutěže se těší obrovskému úspěchu, studenti projevují velkou snahu a především praktická část je vždy velice zaujme,“ říká Jan Zdebor, proděkan Fakulty strojní ZČU pro spolupráci s praxí. Letos si středoškoláci můžou poslechnout například přednášky Mýty
a fakta o jádru – Fukušima šest let poté, Žijeme v poli záření nebo Životní prostředí
a radioaktivní odpady.

Předchozí ročníky se konaly na půdě Techmania Science Center, letos Jaderné dny poprvé proběhnou v kampusu Západočeské univerzity v Plzni na Borech. „Pro studenty středních škol, zejména technických oborů a gymnázií, bude jistě zajímavé podívat se na univerzitní půdu, kam možná bude směřovat i jejich další studium,“ dodává Jan Zdebor. 



--


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka