Září na památkách v kraji přináší řadu zajímavých akcí

S koncem prázdnin sezona na plzeňských památkách ve správě Národního památkového ústavu nekončí.

Cílená propagace v Plzni

Od začátku sezóny do konce srpna je doposud navštívilo 189 593 osob, další turisty mají přilákat kulturní alce, které pro ně správy památkových objektů připravily na měsíc září. Některé objekty se připojí k oslavám Dnů evropského dědictví (EHD) a o víkendech 12. a 13. 9. a 19. a 20. 9. nabídnou vstupy zdarma. Kromě toho na hradě Švihov zazní speciální přednáška na téma Valdštejnských stropů. Kláštery Plasy a Kladruby si chystají další prohlídky z cyklu Monastýrování zaměřené na architekturu, kostel Všech svatých v Horšově výjimečně otevře své brány v rámci akce Baroko Horšov 2020. Hrady Velhartice a Rabí pokračují v projektu Šumavské Trojhradí a během prodlouženého svatováclavského víkendu vás seznámí s chutěmi a vůněmi středověké kuchyně. Na zámcích Nebílovy a Kozel zazní klasická hudba, na hradě Švihov rocková opera.


DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ

12. – 13. 9., 19. – 20. 9.

Červené Poříčí, Nebílovy, Kozel, Švihov 

vstup zdarma, přednáška


V letošním roce zámky Červené Poříčí, Nebílovy a Kozel a hrad Švihov nabízejí návštěvníkům po oba víkendy, 12. a 13. 9. a 19. a 20. 9., vstup zdarma. „Po předložení vstupenky z jednoho z výše jmenovaných objektů máte vstup na druhou památku zdarma. Volná vstupenka se vztahuje pouze na jednotlivce a rodinné vstupné na standardní prohlídkové okruhy“, upřesňuje tisková mluvčí NPÚ v Českých Budějovicích Markéta Slabová. Památky budou otevřeny mezi 10. až 16. hodinou. 

Kromě toho se v sobotu 19. 9. na hradě Švihov můžete účastnit přednášky nazvané Odhalená tajemství valdštejnských renesančních stropů z Dobrovice, kterou doplní tematická prohlídka. „Počátkem 50. let 20. století byly na hrad Švihov převezeny renesanční stropy ze zámku v Dobrovici u Mladé Boleslavi. Jeden ze stropů dnes mohou návštěvníci obdivovat v tanečním sále švihovského hradu, druhý na svou instalaci v horním sále severního paláce stále čeká. Jak to všechno se stropy bylo, proč byly před polovinou 19. století v dobrovickém zámku sejmuty a uloženy na osm desítek let v sýpce v Bělé pod Bezdězem, odkud se posléze dostaly na Švihov“, ozřejmil kastelán Lukáš Bojčuk. Taje a úskalí restaurování nebo z jakých předloh renesanční umělci vytvářející strop pro Jindřicha z Valdštejna vycházeli, to vše prozradí v odborné přednášce restaurátorka Hana Čobanová. Návštěvníci budou mít v rámci akce možnost prohlédnout si nejen strop již instalovaný, ale také části stropu, které na instalaci teprve čekají. Začátek akce je v 14:00.


KULTURNÍ AKCE


MONASTÝROVÁNÍ
 

kláštery Plasy a Kladruby

12. 9. 2020

speciální prohlídky 


Další prohlídky z cyklu Monastýrování se v měsíci září tradičně zaměří na architekturu. V klášteře Plasy 12. 9. představí dílo burgundského architekta Jana Baptisty Matheye a pozadí jeho spolupráce s plaským klášterem, kde sehrály významnou roli vztahy plaského opata Ondřeje Trojera s arcibiskupem Janem Bedřichem z Valdštejna. „Pozvání přijal speciální host, historik umění doktor Richard Biegel z Ústavu dějin umění FF Univerzity Karlovy, který si pro návštěvníky připraví přednášku na téma Mathey - Valdštejnův architekt v Plasích, po níž bude následovat komentovaná procházka klášterním areálem“, upřesnil kastelán Pavel Duchoň. Začátek je v 13:30 hodin. 

V klášteře Kladruby se v sobotu 12. 9. prohlídky zaměří na architekturu klášterního areálu a interiéru kostela Nanebevzetí Panny Marie od Jana Blažeje Santiniho Aichela. V rámci prohlídky bude zpřístupněn i kůr varhan, kde návštěvníky provede varhanice Ivana Odvodyová. Začátky prohlídek v 10:00 a 15:00.


BAROKO HORŠOV 2020

13. 9., 16:00 – 20:00 

festival - komentované prohlídky, ukázky tance, sokolnictví, ohňostroj


Správa hradu a zámku Horšovský Týn se v neděli 13. 9. zapojí do festivalu Baroko Horšov 2020 komentovanými prohlídkami kostela Všech svatých v Horšově se začátky v 17:00, 18:00 a 19:00. Kromě toho se můžete těšit také na komentované prohlídky horšovského hospodářského dvora, ukázky dobových tanců a sokolnického umění, lukostřelbu nebo projížďky v kočáře. Akci zakončí barokní ohňostroj.


DNY ŠUMAVSKÉHO TROJHRADÍ

hrady Rabí a Velhartice

26. – 28. 9.

speciální prohlídky, gastronomická akce


Prodloužený svatováclavský víkend (26. – 28. 9.) nabídne na hradech Velhartice a Rabí netradiční prohlídky zaměřené na středověké stravování a stolování v rámci projektu Dny Šumavského Trojhradí. Na Velharticích pozvednete číši s Buškem, na hradě Rabí se během prohlídek mimo jiné dozvíte, jaká jídla se objevovala na středověkých stolech, co bylo vyhledávanou pochoutkou, anebo co jste neměli dělat během svátečního oběda. Prohlídky na hradě Rabí budou po všechny tři dny začínat v 10:30 a 13:30. Vzhledem k omezené kapacitě prohlídek na 15 osob doporučujeme rezervaci předem na emailu: rudova.hana@npu.cz.


HUDBA


Hrad Švihov

Kladivo na pýchu – rocková opera

12. 9., 19:00


Divadelní spolek Za oponou Klatovy uvede na hradě Švihov v sobotu 12. 9. od 19:00 původní klatovskou rockovou operu Kladivo na pýchu, autorů Miloše Bešty (hudba) a Jana Petrička (libreto). Historický opus na motivy pověsti O jedné pošetilé lásce a jejím tragickém konci vás zavede na tvrz v Běšinech u Klatov, kde se na počátku 16. století odehrál příběh o lásce, pýše a zradě v kontextu tehdejší temné inkviziční doby. „Rocková opera o 22 skladbách dává prostor výhradně umělcům z Klatov a okolí a přináší nevšední hudební zážitek v tomto netradičním žánru“, dodává kastelán Lukáš Bojčuk. 


Gutta aneb Středověká hudba

26. 9., 11:00 – 16:00


Čas mezi jednotlivými prohlídkami hradu Švihov návštěvníkům zpestří ukázky středověké hudby v podání známé skupiny Gutta na hradním nádvoří.


Zámek Kozel

15. 9., 19:00

koncert, Trio Goldberg


Festival staré hudby Heydnovy hudební slavnosti pokračuje na zámku Kozel v úterý 15. 9. koncertem Tira Goldberg, které představuje jedinečné spojení houslí, violy a kontrabasu. V jejich podání zazní Goldbergovské variace na Johanna Sebastiana Bacha. Začátek v 19:00. 


Zámek Nebílovy 

30. 9., 18:00

koncert, Solaris 3


Na zámku v Nebílovech se ve středu 30. 9. uskuteční koncert klavírního tria Solaris 3 pod názvem Baroque Semper – Z Valdštejnské hudební sbírky. Na programu zazní díla Josepha Haydna, Ludviga van Beethovena a Arnolda Schoenberga. Začátek koncertu v 18:00

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 12.09.2020 08:09



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka