Září znamená pro Plzeň zvýšenou koncentraci polského divadla a literatury

Díky spolupráci Polského institutu s Plzní 2015, festivalem Divadlo a dalšími plzeňskými partnery pocítí Plzeňané v září zvýšenou koncentraci polského divadla a polské literatury.

Jarní servisní akce AUTO CB

Rekordní polská účast na letošním festivalu Divadlo má své důvody: Rok 2015 byl totiž v Polsku vyhlášen Rokem divadla, jako připomínka 250. výročí vzniku národního divadelního souboru ve Varšavě a také 100. výročí narození Tadeusze Kantora. V hlavním programu plzeňského festivalu jsou dvě velkolepá představení, včetně oceňované (A)pollonie od jednoho z nejsledovanějších současných evropských režisérů Krzysztofa Warlikowského.  Legendární Teatr Ósmego Dnia pak bude se svým site-specific projektem otevírat nový kulturní prostor Moving Station a v DEPU 2015 si mezi představeními mohou diváci odpočinout u výstavy divadelních fotografií Magdy Hueckel.
Druhou polohu „polského září“ v Plzni představuje literatura – ve druhé polovině měsíce se uskuteční setkání se dvěma významnými současnými autory, kteří tak trochu reprezentují různé tváře současného Polska: drsná prozaička a bojovná aktivistka Sylwia Chutnik z dynamicky rostoucí Varšavy a reflexivní, metafyzický básník Wojciech Bonowicz ze starobylého Krakova.

Polská představení na 23. Mezinárodním festivalu Divadlo
 (A)pollonia / Nowy Teatr z Varšavy, rež. Krzysztof Warlikowski
Představení na motivy Euripidových textů a dvou povídek Hanny Krallové přenese diváky do období antiky, ale i druhé světové války.
9. a 10. 9., 18:30, DEPO 2015

Netopýr / TR z Varšavy, rež. Kornél Mundruczó
Uznávaný maďarský režisér nastudoval se souborem varšavského divadla TR hru volně inspirovanou stejnojmennou operetou Johanna Strausse ml. Inscenace se dotýká různých aspektů eutanázie.
9. 9., 20:00, Velké divadlo

Železná cesta / Teatr Ósmego Dnia Poznaň a centrum Johan Plzeň
Projekt vznikl speciálně pro otevření rekonstruované budovy Moving Station. Středobodem scénického dění bude železnice a mizející svět průmyslové výroby.
11. a 12. 9., 20:00, Moving Station

Doprovodný program festivalu
Výstava Magda Hueckel / Divadelní fotografie
Snímky renomované fotografky Magdy Hueckel, které se pohybují na pomezí dokumentární fotografie a fotografie umělecké, umožní návštěvníkům festivalu nahlédnout do divadelního dění v Polsku.
8. – 17. 9., DEPO 2015, výstava bude otevřena od 15:00 do 19:00.
Polská literatura v Plzni
Literární setkání v rámci programu Plzně – Evropského města kultury 2015
Sylwia Chutnik / Kapesní atlas žen
24. 9. / 19:00 / Loosův interiér, Bendova 10
Sylwia Chutnik je známá nejen jako spisovatelka, ale také jako sociální aktivistka bojující za práva matek. Nejvýraznějším tématem její tvorby je feministicky motivovaná konfrontace s polskými národními mýty a pokus o jejich přehodnocení z ženské perspektivy. Všechny její texty také spojuje fascinace temným podhoubím Varšavy skrytým za pozlátkem věžáků a nákupních center.
Autorka představí především svoji prvotinu, knihu Kapesní atlas žen (česky vydalo Fra 2014), a také román Potvory (Mladá fronta 2014).
Setkání se koná v rámci cyklu autorských čtení My a Evropa, my a svět, který představuje současné české a evropské autory a autorky.

Polsko v rámci MEETING LITERATURE
Wojciech Bonowicz: Dialogy mezi živými a mrtvými
29. 9. / 18:00 / Galerie Evropského Domu, nám. Republiky 12
Narodil se v Osvětimi, která vstoupila do dějin jako místo válečných hrůz. Žije v nejkrásnějším polském městě – starobylém Krakově. Možná právě z této úvodní disonance vycházejí hlavní rysy poezie Wojciecha Bonowicze: neustálý dialog živých a mrtvých a dialog básníka s Bohem. Dialog stručný a úsporný, přitom nabitý smyslem.

Beseda s Wojciechem Bonowiczem (*1967), jedním z nejvýznamnějších polských básníků střední generace, se bude týkat nejen jeho vlastní tvorby, ale i současné polské literatury a role poezie v polské kultuře. Představíme také čerstvě vydaný výbor jeho básní v češtině.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 10.09.2015 14:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka