Zářijové projekce dokumentů z festivalu Jeden svět budou venku

Ani letos nepřijdou diváci o projekce vybraných dokumentárních filmů z uplynulých ročníků festivalu Jeden svět, které pořádá organizace Člověk v tísni v Plzeňském kraji.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ty se tentokrát uskuteční každé úterý a čtvrtek od 14. do 23. září a proběhnou ve venkovních prostorách kavárny Your Time Café (Mikulášské náměstí 495/10, Plzeň). Návštěvníkům bude nabídnuta různorodá skladba témat od cestování, klimatické změny, očkování až po přístup ke gayům a lesbám v Čečensku. K tomu si mohou dát i něco k pití a drobného na zub a užít si babího léta. Po každém dokumentu je navíc čeká debata s hostem, který zodpoví jejich otázky k danému námětu. Vstupné je zdarma a v případě špatného počasí budou projekce přesunuty do vnitřních prostor.

 „Zářijové projekce zahájí 14. září skandinávský snímek Hon za utopií, jehož téma klimatické změny je každým rokem aktuálnější,“ přibližuje start filmové akce Adéla Lachoutová, hlavní koordinátorka festivalu Jeden svět v Plzni. Dokument přibližuje, jak režisér Mo spolu se svou ženou a třemi dětmi hledá udržitelnější způsob života a stěhuje se na novou, soběstačnou, organickou farmu v Dánsku. Snímek byl mimo jiné uveden na prestižním festivalu dokumentárních filmů CPH:DOX v Dánsku.

Povinné očkování a (ne)dostatek informací

Čtvrtek 16. září nabídne divákům český film Epidemie svobody, který se zaobírá tím, proč je v Česku očkování povinné, když ve většině zemí západní Evropy mají rodiče právo volby, zda tu doktoři neočkují děti příliš brzy a jestli vůbec čeští rodiče mají o očkování dostatek informací. „Snímek jsme do programu zařadili s ohledem na společenskou aktuálnost tématu očkování vyplývající z epidemiologické situace, která panuje nejen u nás od loňského roku,“ vysvětluje Lachoutová. Dokument nám představuje jeho autory Terezu Reichovou a jejího manžela Hynka Reicha Štětku, kteří hledají odpovědi na otázky, které mohou ovlivnit jejich rozhodnutí, zda svou dceru Žofku očkovat či neočkovat.

Lidé obvinění z homosexuality mohou většinou reagovat jen urychlenou emigrací

„Na třetí promítací večer úterý 21. září jsme nachystali americký dokument Vítejte v Čečensku, který na festivalu Sundance 2020 dostal zvláštní cenu poroty pro dokumentární film za střih a zároveň byl nominován na velkou cenu poroty za nejlepší dokumentární film,“ vypočítává Simona Vokounová, další členka plzeňského festivalového týmu. Snímek ukazuje nekompromisní krvavou politiku čečenských bezpečnostních složek vůči homosexuálům, v níž jsou zatýkání a fyzické tresty na denním pořádku, a sleduje cestu těch, kteří se stali oběťmi represí, i těch, kdo se jim rozhodli pomoci.

Stopem po celém světě

Projekce ve čtvrtek 23. září uzavře dobrodružná výprava Gwen a Patricka z Německa přes celý svět a zase zpátky, o níž vypráví dokument Příběh cesty kolem světa. Film nabízí nestylizovaný a intimní vhled do rozličných kultur, které se páru otevírají v doprovodu místních obyvatel, se kterými se setkávají při svém putování bez jediného nasednutí do letadla, pouze se zdviženým palcem nebo využitím lodní dopravy.

Zářijové projekce proběhnou díky programu Promítej i ty!, který nabízí výběr z dokumentů předchozích ročníků festivalu Jeden svět. Promítačem se může stát kdokoliv. Stačí si zdarma stáhnout kterýkoliv z 67 nabízených snímků a ten promítat u sebe doma v obýváku, oblíbené kavárně nebo jiném zajímavém místě pro partu přátel či veřejnost.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 12.09.2021 10:57



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka