Zastupitelé prominuli dluh na poplatcích z prodlení u dvou plzeňských bytů

Zastupitelstvo města Plzně schválilo prominutí dluhu dotčeným osobám na poplatcích z prodlení u bytu v Thámově ulici 15 ve výši 273 tisíc korun a dotčeným osobám bytu Na Roudné 176 a to ve výši 1,491 milionu korun.

Cílená propagace v Plzni

„Město prominulo dluh na poplatcích z prodlení v obou případech. Původní dluhy na nájemném a na zálohách na služby byly uhrazeny,“ připomněl David Šlouf, náměstek pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem města.

O prominutí dluhu na poplatcích z prodlení v bytě č. 2, Thámova 15 požádala seniorka, která nemá dostatek prostředků na úhradu dluhu. „V tomto případě se jedná o dluh na poplatcích z prodlení ve výši 273 tisíc korun. Původní dluh na nájemném a na zálohách na služby činil 61 636 korun. Ten je uhrazen. Poplatky z prodlení ve výši 273 tisíc korun představují 443 procent základního dluhu. Město se žadatelkou uzavřelo v roce 2012 dohodu o splátkách na splácení dluhu. Dohoda o splátkách nebyla dodržena, dlužnice splácela v nižších splátkách, než se zavázala, proto byla v roce 2014 dohoda ze strany města zrušena. Nicméně žadatelka splácela dluh stále a tento byl v červenci 2021 splacen. Následně správce vypočetl poplatky z prodlení a vyzval žadatelku k úhradě. Díky tomu, že žadatelka svým jednáním zabránila soudnímu řízení a následně zahájení exekuce, když dobrovolně splácela dluhy, nemohla využít institutu Milostivého léta. Město se proto rozhodlo o prominutí dluhu tak, jako kdyby mohla institutu Milostivého léta využít,“ vysvětlil první případ náměstek David Šlouf.

V druhém případě se jedná o prominutí dluhu na poplatcích z prodlení u bytu Na Roudné 176. Dluh vznikl v souvislosti s užíváním bytu, jehož byly dotčené osoby nájemci do října 2011, kdy byl byt v rámci městské soutěže prodán třetí osobě. „Jedná se o dluh na poplatcích z prodlení ve výši 1,491 milionu korun. Původní dluh vzniklý v letech 2006 až 2011 na nájemném, na zálohách na služby a nedoplatku na vyúčtování byl ve výši 195 tisíc korun a ten je uhrazen. Poplatky z prodlení představují tedy 763 procent základního dluhu. Bývalá nájemkyně v minulosti uznala dluhy a město s ní v roce 2018 na její žádost uzavřelo dohodu o splátkách na splacení zůstatku dluhu na nájemném, zálohách na služby i na nákladech soudního řízení. Dohoda o splátkách byla dodržena, v prosinci 2021 byl dluh splacen. Paní tedy žádá o prominutí dluhu na poplatcích z prodlení ve výši 1,491 milionu. Jako příčiny svého dluhu uvádí, že v době vzniku dluhu se nacházela ve velmi tíživé životní situaci, kdy za dramatických okolností s dětmi odcházela z bytu, ve kterém zůstal druhý nájemce, a proto se o dluhu dozvěděla až ve chvíli, kdy jej město chtělo vymáhat v exekuci. Tehdy sama aktivně dluhy začala splácet a požádala o splátkový kalendář. Ani tato žadatelka nemohla využít institutu Milostivého léta,“ doplnil David Šlouf.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka