Závěrečná slavnost Letního barokního festivalu se odehraje v pátek v Manětíně

Barokní jarmark s ukázkami tradičních řemesel i pokrmy z místních surovin, průvod městem s žongléry a kejklíři, iluminace barokních soch a sousoší, scénické hudební představení o starostech a radostech s láskou Usurpator tiranno a na závěr večera dobový ohňostroj.

Jarní servisní akce AUTO CB

To vše zažijí 26. srpna návštěvníci slavnosti v malebném městečku Manětín, které se díky jedinečné architektuře řadí k barokním perlám Plzeňského kraje.

Letní barokní festival, který navázal na 9 týdnů baroka v roce 2015, oživuje architektonické skvosty i desítky menších památek v celém Plzeňském kraji. Osu festivalu tvoří velkolepé barokní slavnosti, které se v průběhu letních prázdnin postupně odehrály v  Tachově, na Zámku Hrádek u Sušice, na Zelené Hoře u Nepomuka a při červnovém slavnostním zahájení také v Mariánské Týnici. Závěrečná barokní slavnost se koná v pátek 26. srpna v Manětíně. Kromě slavností festival zahrnuje na tři desítky barokních události v podobě poutí, jarmarků, koncertů v kostelích a zámcích, komentovaných prohlídek, divadelních představení a dalších akcí. Po celém Plzeňském kraji je organizují místní partneři festivalu. Poslední barokní události, které budou tečkou za letošním Letním barokním festivalem, se odehrají 27. srpna v Nečtinech a 28. srpna v Mariánské Týnici a v Manětíně.

Městská barokní slavnost v Manětíně bude zahájena v pátek 26. srpna v 16 hodin na náměstí, kde návštěvníci zažijí dobový jarmark s řemeslníky a trhovci. K dostání budou dobroty, připravované z místních surovin, a také voňavky a parfémy období baroka. V 18:30 se městem vydá průvod s žongléry a kejklíři. Cestou zpět na manětínské náměstí rozzáří iluminace barokní sochy a sousoší, které jsou doslova rozesety po celém městečku. „Průvod ke kostelu sv. Barbory oživí hudebníci a kejklíři, takže se návštěvníci nemusí bát, že by byl jen jednou z procházek Manětínem. Na cestu zpět jsou u jednotlivých soch, které budou nasvíceny, naplánovaná zastavení. Při nich se návštěvníci dozvědí, jaká je historie sochy i světce, který je vyobrazen,“ říká David Brabec, produkční, Plzeň 2015. 

V poutním kostele sv. Barbory, kam průvod doputuje, se ve 20:00 odehraje scénické hudební představení o starostech a radostech s láskou v době baroka Usurpator tiranno souboru Musica cum gaudio. Návštěvníci zažijí emoce v hudbě Barbary Strozzi, Claudia Monteverdiho, Tarquinia Meruly a dalších v režii Filipa Jeviče. 

Závěr večera ve 21:30 bude patřit dobovému ohňostroji.

Kromě samostatné vstupenky na manětínskou slavnost nabízejí organizátoři pro návštěvníky z Plzně také balíček, který spolu se vstupenkou obsahuje i dopravu speciálním autobusem z Plzně do Manětína a zpět, uvítací číši vína a uzavřenou prohlídku zámku. Autobus odjíždí z náměstí Republiky v 15 hodin a vrací se po skončení akce. 

Vstupenky v balíčku s dopravou i samostatně je možné zakoupit na portálech GoOut.cz a Plzeňská vstupenka, případně osobně v informačních centrech města Plzně, Plzeňského kraje či v DEPO2015.  www.plzenskavstupenka.cz a www.goout.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka