Z bezdomovců se stanou hlídači, pilotní projekt Safety First míří do finále

Tonda a Stáňa jsou na ulici už řadu let. V současné době „bydlí“ pod mostem. To se brzy změní. Právě teď se dokončuje malý dřevotřískový domek, ve kterém budou moci žít.

Cílená propagace v Plzni

Na jeho stavbě se sami podílí. Každý den, čtyři hodiny odpoledne, na něm pracují. 

Spolek SISU, který za projektem stojí, ve své činnosti vidí možnost, jak život lidí bez přístřeší nejen zlepšit, ale také, jak je „vrátit“ do společnosti.  

Domeček bezdomoveckého páru se již brzy přemístí na odstavné parkoviště na území třetího městského obvodu. Jejich úkolem bude parkoviště hlídat a také uklízet okolí. Odměnou jim bude skromné bydlení a stravenky. „Jedním z hlavních přínosů pro osoby v tomto projektu je možnost nácviku pracovních návyků. Pro osoby bez přístřeší, které již delší dobu nevykonávaly žádnou výdělečnou činnost, je těžké nastoupit do práce a hned pracovat pět dní v týdnu osm hodin denně. Díky podílení se na stavbě příbytku se budoucí obyvatel naučí pracovním povinnostem, určitému režimu a dodržování pravidel,“ vysvětluje ředitel Spolku SISU Martin Hruška.

Na to, jak práce pokračují, se v úterý přišli podívat místostarostové MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek a Ladislav Nový a rovnou donesli smlouvu o výpůjčce vybraného pozemku. „Já jsem opravdu rád, že se projekt povedlo do Plzně přivést. Poprvé jsem o něm vyprávěl Martinu Hruškovi už v roce 2021, v Praze 9 totiž funguje pod názvem Homeless Blues. Bezdomoveckých buněk tam jsou již desítky a mají s ním velmi pozitivní výsledky,“ říká Ondřej Ženíšek. 

V roce 2022 vznikla studie „Bezdomovectví. Lze nějak řešit? Případně jak?“ na jejímž základě byla vypracována Koncepce politiky města Plzně pro práci s lidmi v bezdomoví 2022+. Takto koncepce představila opatření Unimo buňky jako řešení, které by využilo 85 % osob bez přístřeší. Také se v ní uvádí, že je to jedna z „mezi forem“ bydlení, která zohledňuje a nabízí řešení v komplikované situaci řady lidí na ulici, kteří se nachází v exekucích, mají dluhy a jsou limitováni sérií dalších socioekonomických omezení. „V roce 2023 jsem založil spolek SISU a prezentoval projekt zainteresovaným plzeňským radním a vedení MO Plzeň 3. Projekt se setkal s pochopením a vyjádřením podpory. Během tohoto roku jsem vyjednával finanční prostředky, místo pro realizaci montáže i samotné umístění příbytku. Koncem roku radní pro bytovou oblast předložila návrh na jednání zastupitelstva města Plzně na finanční podporu pilotního projektu Safety First a zastupitelstvo jeho podporu schválilo,“ popisuje počátky projektu Martin Hruška.

Zhruba do měsíce se jednotlivé komponenty domku, stěny, podlaha, střecha, naloží a odvezou na místo ke smontování. „Projekt považuji za velmi přínosný, a to jak pro lidi bez přístřeší, tak pro jejich okolí,“ doplňuje místostarosta Ladislav Nový.

Domek poskytuje jen to nejzákladnější vybavení, s malou kuchyňkou bez přívodu vody či elektřiny a mobilní wc. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka