Železnorudsko láká na oslavy osvobození i další tradiční akce

Návštěvníci Železné Rudy se mohou těšit na oblíbené Rysí slavnosti, které se uskuteční o prvním červencovém víkendu i akce v rámci Týdne sousedů.

Cílená propagace v Plzni

K vrcholům sezony budou patřit také Železnorudské slavnosti ve dnech 4. až 6. srpna.

Už v závěru tohoto týdne od pátku 5. do neděle 7. května ožije Železná Ruda oslavami osvobození. Kompletní informace o průběhu osvobození v roce 1945 získají zájemci 5. května na Dia -Video –Show, která se uskuteční od 17 hodin v Environmentálním centru Železná Ruda. Prezentována tu budou dosud zcela neznámá fakta. Návštěvníci si prohlédnou desítky unikátních snímků a také videoklipy. V neděli 7. května proběhne od 12 hodin u železnorudského zámečku vzpomínkové odpoledne s hudbou a občerstvením.

V plném proudu už jsou přípravy Rysích slavností. Novinkou bude prodloužení hlavního programu v sobotu 1. července, kdy se rozburácí slavnostní ohňostroj na počest 140. výročí otevření železniční trati Plzeň-Železná Ruda. „Akce bude tradičně zaměřena na historii železnice. Po oba víkendové dny se mohou zájemci svézt mezi hraničním nádražím v Železné Rudě – Alžbětíně a Špičákem parní lokomotivou z roku 1877. Připraveny jsou také ukázky drezín zapůjčených z muzea Václava Zahrádky na Čachrově, jízdy historických vozidel a projížďky kočárem taženým koňmi,“ sděluje za organizátory Ivana Vilišová z Turistického informačního centra Železná Ruda. Chybět nebudou ani prodejci tradičních šumavských produktů.

Na přelomu června a července nabídne řadu akcí Týden sousedů. Centrem všeho dění bude Muzeum železnice v Bavorské Rudě na německé straně hranice. Představí se zde německé regiony Horní Franky, Horní Falc a Dolní Bavorsko, a dále Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Od středy 28. června do neděle 2. července vystoupí na Scéně sousedů v areálu muzea hudební skupiny z těchto příhraničních regionů. Návštěvníci budou moci ochutnat typické pochoutky a zhlédnout ruční práci řemeslníků z uvedených oblastí. Podrobné informace jsou k dispozici na www.bbkult.net nebo www.kulturregion-bayern-boehmen.de.

Tři dny plné zábavy nabídnou od  pátku 4. do  neděle 6. srpna Železnorudské slavnosti. Letos poprvé bude jejich součástí průvod městem. „Průvod s dechovou kapelou a mažoretkami projde městem v rámci slavnostního zahájení akce. Zapojit se může každý. Trasa povede z parkoviště za kostelem, kde budou pouťové atrakce, k fotbalovému hřišti. Zde proti sobě nastoupí tým Kozlovna Ládi Vízka a místní fotbalisté,“ upřesňuje Ivana Vilišová. Železnorudské slavnosti nabídnou i ukázky zásahů místních hasičů, kynologů a horské služby. Připravena je také diskotéka pod širým nebem.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka