Železnorudsko si v úterý připomene pád železné opony před 25 lety

V úterý 3. února 2015 uplyne 25 let od pádu železné opony. Města Železná Ruda a Bayerisch Eisenstein si toto výročí připomenou slavnostním setkáním, které se uskuteční na obou stranách česko-německé hranice.

Jarní servisní akce AUTO CB

 První část se uskuteční od 14 hodin na hraničním nádraží v Alžbětíně, a dále pak celá akce bude pokračovat v Arberlandhalle v Bayerisch Eisenstein.

„Na setkání v Alžbětíně je pozvána řada významných hostů, mimo jiné kardinál Miloslav Vlk, který před 25 lety působil jako farář v Železné Rudě a senátor Jiří Dienstbier mladší, jehož otec se aktivně podílel na pádu železné opony a v roce 1990 byl přítomen událostem, které se zde odehrály. Účast přislíbili rovněž významní představitelé současného politického a veřejného života v Bavorsku včetně poslance Ernsta Hinskena,“ uvádí za organizátory akce starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. Součástí programu na hraničním nádraží bude také vystoupení Oblíbené šumavské kapely. 

Slavnostní večer v Arberlandhalle zahájí promítání dokumentárních snímků pořízených před 25 lety. Následovat bude přivítání účastníků a vystoupení Železnorudského smíšeného sboru, Eisenstona Blosmusi a folklorní skupiny Arber Baum.  

Krátce po pádu totalitního režimu 3. února 1990 se na Železnorudsko sjelo několik tisíc lidí. Zažili zde neopakovatelný okamžik, když mohli po letech nesvobody volně přejít hranice a setkat se s bavorskými sousedy. Mezi Železnou Rudou a Bayerisch Eisenstein vytvořili symbolický lidský řetěz, který byl počátkem návratu ke svobodě.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka