Židovská dívka Věra Kohnová bude mít v Plzni pamětní desku

Plzeň si koncem ledna připomněla smutné výročí transportů do koncentračních táborů. Jedním ze tří vypravených vlaků odjela i dvanáctiletá dívka Věra Kohnová, která ve svém deníku zachytila poslední měsíce života židovských obyvatel Plzně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Se svými rodiči a sestrou Hanou bydlela v Koperníkově ulici. Na domě bude 3. března odhalena pamětní deska, kterou inicioval Spolek W21.

Pamětní desku navrhl plzeňský umělec Jan Wolfchen Vlček a zrealizoval ji Umělecko-modelářský ateliér Matějka Plzeň. Deska je z bronzu a má být stálou připomínkou dívky, která musela odejít ze svého domova, zanechala svědectví své doby a už se nikdy nevrátila.

Věrčin deník končí zápisem z 15. ledna 1942. „U nás je pořád smutno. Musíme všichni balit.... Nezažila jsem sice ten půl rok mnoho hezkého, ale jak ráda bych tak zůstala.“

Deník přečkal druhou světovou válku u rodiny Kalivodových z Dobříva, s nimiž se Kohnovi přátelili. V roce 2006 vyšel knižně. „Díky své autenticitě a svědectví bývá přirovnáván k Deníku Anny Frankové,“ říká historik Jiří Sankot, který se příběhem Věry Kohnové dlouhodobě zabývá.

„Pamětní deska má být důstojnou připomínkou Věrčina osudu. Děkujeme všem, bez nichž by nevznikla. Přispělo na ni sto dvacet lidí v crowdfundingové kampani, podpořilo ji město Plzeň i Městský obvod Plzeň 3. Plánovaná je také kniha o Věře Kohnové a opětovné vydání jejího deníku,“ dodává Jana Poncarová, spisovatelka a předsedkyně Spolku W21.

Odhalení pamětní desky proběhne 3. března od 17.00 v Koperníkově ulici 43 v Plzni. Následovat bude tichý průvod od domu Kohnových k sokolovně. V průvodu jsou vítány svíčky a lucerny.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 25.01.2022 17:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka