Zima je za dveřmi, přezujte svá auta na zimní gumy

Zimní období se neúprosně blíží. Neváhejte a přezujte si na zimní pneumatiky co nejdříve. Provoz vozidel v zimním období od 1. listopadu do 31. března.

Cílená propagace v Plzni

Policisté v souvislosti s nadcházejícím chladným počasím upozorňují řidiče, aby připravili svoje vozidlo na zimní období a včas přezuli na tzv. zimní pneumatiky. Každý správný motorista ví, že zima není jen v horských oblastech a proto s jejím příchodem své vozidlo přezuje. Důvod je prostý, bezpečnost. Vozidlo, vybavené zimními pneumatikami, má vyšší adhezi (přilnavost) na sněhu, ledu i na suchých studených vozovkách, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami a podstatně kratší brzdnou dráhu.

Jaká jsou konkrétní pravidla vyplývající ze zákona č. 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silniční provozu)?

§ 40a

Provoz vozidel v zimním období

(1) V období od 1. listopadu do 31. března, pokud

a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo

b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,

lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí.

Pro zimní pneumatiky platí pravidlo 4 x 4.
4 stejné zimní pneumatiky na voze
4mm - minimální hloubka dezénu
4 zimní sezóny - doba pro použití pneumatik
4 měsíce v roce - uplatnění pro zimní pneumatiky

Povinnost používat zimní pneu není jen v České republice, ale i v ostatních evropských zemích. Při plánování cesty do zahraničí si raději předem ověřte, jaká je zákonná úprava ve státech, které hodláte navštívit.

Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit v blokovém řízení pokutu do 2000 korun. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávnění zakázat řidiči další jízdu. Při kontrolách bude policisty zajímat nejen druh pneumatiky, ale samozřejmě také její stav.

Přizpůsobte rychlost danému počasí, jezděte bezpečně, dodržujte pravidla silničního provozu, abyste se vždy vrátili ze svých cest bezpečně domů!


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka