Životní styl Japonska v Galerii Jiřího Trnky prostřednictvím černobílých fotografií Daniela Šperla

Přední český humanistický fotograf Daniel Šperl přiblíží vzdálené Japonsko osobitým pohledem svých černobílých fotografií.

Cílená propagace v Plzni

Výstava s názvem Životní styl Japonska, která je součástí prestižního meziná-rodního projektu Japan Fest 2015 z programu Evropského hlavního města kultury 2015, potrvá v plzeňské v Galerii Jiřího Trnky od 2. září do 4. října 2015.

Daniel Šperl balancuje ve své tvorbě na hranici sociálního a subjektivního dokumentu. Výstavní soubor autor sestavil z výběru několika tisíc snímků, které vyfotografoval během pěti cest v Japonsku v období mezi lety 1997 až 2015. Médiem černobílé fotografie zachytil dynamický život zdejších obyvatel, ale též jejich tradice, historii, kulturu a zvyky. Projekt Životní styl Japonska je dalším originálním a uceleným českým vhledem do svébytné japonské kultury i osobitou sociologickou studií každodenního života lidí v japonských velkoměstech i na venkově. 

„Výstava vznikla speciálně pro Plzeň 2015 a většina z přibližně 50 fotografií bude vystavena vůbec poprvé. Nejnovější díla pocházejí z mé zatím poslední cesty v květnu 2015, kdy jsem se věnoval zejména japonským tradicím, zvykům a kultuře. Fotografoval jsem jak v Tokiu, tak i v odlehlých vesnicích Šimonita a Ueno Muro v prefektuře Guma. Obojí je pro mě stejně zajímavé,“ říká autor fotografií Daniel Šperl.

Daniel Šperl se narodil 12. dubna 1966 v Táboře. V letech 1986 až 1990 vystudoval fotografii na Institutu výtvarné fotografie Svazu českých fotografů. Od roku 1991 začal studovat fotografii na katedře fotografie pražské FAMU. Během let 1996 a1997 strávil část studia ve Francii a v Japonsku, kam odjel na pozvání Japonské fotografické asociace. Magisterské studium FAMU dokončil v roce 1999. Pracuje jako televizní a filmový kameraman. Věnuje se převážně černobílé dokumentární fotografii. Publikuje a vystavuje doma i v zahraničí. Kromě cyklu životní styl Japonska vytvořil i cykly Životní styl Francie, Životní styl USA. V Česku stále pokračuje ve fotografování souboru Všední slavnosti o lidech na českém venkově, kterým volně navázal na jeho projekt o lidech žijících s mentálním postižením s názvem Bez hranic. Svoje fotografie dodnes zvětšuje a vyvolává sám ručně. Žije v Praze.

Daniel Šperl

Životní styl Japonska / Japanese Lifestyle

Galerie Jiřího Trnky

út - ne: 10:00 – 12:00, 13:00 – 17:00,


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka