Zoo Plzeň láká na mláďata opic a vyhlíží bezhřívé zebry

V posledních dnech roku 2019 stojí návštěva zoo rozhodně za to.

Cílená propagace v Plzni

Hned tři opičí rodiny mají mláďata – giboni bělolící, guerézy angolské a kočkodani Brazzovi. Podruhé se rozmnožili i damani stepní, jedináček je k vidění v pavilonu žiraf. Novým druhem v zoo je ovíječ maskovaný, žije v pavilonu pand červených. Zaslouženou pozornost budí zejména hrabáči kapští, hlavní novinka 2. pololetí; zabydlela se již čínská levhartice Tika. V expozici Filipíny je možné o svátcích pozorovat 300 nových motýlů a také nové rybky.

V roce 2020 se plánuje řada novinek. Zoo by se ráda připojila k záchraně kriticky ohroženého poddruhu zebry stepní, zebry bezhřívé. Ta v Plzni ještě nikdy nebyla chována.  Pokud se vše podaří zrealizovat, nahradí po 45 letech nepřetržitě chované zebry Chapmannovy. Zebra bezhřívá je zajímavá tím, že během dospívání, ve 2-3 letech života, téměř ztratí hřívu. V zoologických zahradách je chováno jen několik desítek kusů. Nová expozice pro unikátní ještěry je plánována do Akva Tera, expozice živých fosílií zase obohatí Svět v podzemí. Zajímavé expoziční změny nejen u zemědělských exponátů jsou plánovány i na statek Lüftnerka.

Nejvýznamnější expoziční změnu popisuje provozní náměstek ředitele Ing. Radek Martinec: „Zoologická zahrada připravuje na začátek příštího roku realizaci investiční akce pod souhrnným názvem „Dokončení japonské zahrady“. Konkrétně se jedná o demolici současného zahradnického domku z první poloviny minulého století, který je v havarijním stavu. Na jeho místě bude vybudován altán ve stavebním stylu asijské zahradní architektury pod názvem „Altán plovoucích ryb“, který je koncipován jako oddechový, meditační a relaxační prostor. V interiéru bude umístěna ukázka typického chovu ryb – závojnatek. Součástí akce bude rovněž výstavba chodníku v asijském stylu umožňující zpřístupnění Asijské zahrady pro osoby se sníženou pohyblivostí a orientací. Chodník je navržen o šířce 1,5m s maximálním sklonem 8%. Součástí chodníku jsou i tři mostky. Celá akce by měla být dokončena a zpřístupněna veřejnosti v druhé polovině roku 2020.“

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 26.12.2019 10:30



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka