Zoo Plzeň uspěla v soutěži Bílý slon se dvěma odchovy

Dva unikátní odchovy Zoo Plzeň z roku 2019 získaly významné ocenění! Byla tak ohodnocena dlouholetá chovatelská práce ošetřovatelů těchto zvířat.

Cílená propagace v Plzni

Do 26. ročníku soutěže o nejlepší odchov roku v zoologických zahradách České republiky a Slovenské republiky, pořádané sdružením Česká ZOO ve spolupráci s Unií českých a slovenských zoologických zahrad „Bílý slon“, bylo přihlášeno 44 odchovů ze čtrnácti zoologických zahrad. Do kategorie savci bylo přihlášeno 22 odchovů, do kategorie ptáci 12 a do kategorie ostatní 10 odchovů.

V kategorii Savci zvítězila plzeňská ježura novoguinejská, v kategorii Ostatní se na 2. místě umístili křovináři němí . V minulosti bodoval v této soutěži například první odchov nosorožce indického v Plzni, samice Maruška nebo expozice Česká řeka.

Na třetí pokus došlo k úspěšnému odchovu mláděte ježury novoguinejské. Chovný pár obývá chovatelské zázemí Zoo Plzeň a od chované mládě je významným úspěchem. Plzeňská zoo chová ježury od roku 2012, kdy byla dovezena první dvě zvířata. První mládě přišlo na svět v roce 2016, žel uhynulo po několik týdnech, po několika dnech uhynulo i mládě z ledna 2019. Po 20 dnech (7.2.) však bylo objeveno další mládě, které bylo přirozeně odchováno. V průběhu roku bylo zjištěno, že jde o samici. Jde o prvoodchov v rámci zoo České a Slovenské republiky!

Křovinář němý, zvaný bushmaster je nejdelším zmijovitým hadem, může dorůst délky až 3,5 m. Obývá podrost deštného pralesa v Jižní a Střední Americe. Ztrátou biotopů se řadí mezi ohrožené a vzácné druhy. Při chovu v zoo a pro jeho rozmnožení je třeba dodržovat teplotní cyklus, kde by neměla teplota přesáhnout 27 stupňů. Nyní je chová 6 institucí v Evropě, první je rozmnožila dánská zoo Randers Regnskov. Plzeňský odchov by tak podle dostupných informací měl být druhý z evropských institucí. Z celkem 9 květnových vajec se od 6.8. 2019 postupně vylíhlo všech 9 zdravých mláďat, která měřila téměř 50 cm. Jde o dosud největší chovatelský úspěch v expozici Království jedu, pro které jde o vlajkový druh.

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 20.04.2020 12:04



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka