Z pěstounských dětí se na den stali youtubeři

Jaké to je být youtuberem si mohly vyzkoušet děti z pěstounských rodin. Představitelé Krajského úřadu Plzeňského kraje pro ně totiž v sobotu 10. června v plzeňské Techmanii připravili speciální Den s youtuberem.

Jarní servisní akce AUTO CB

Při něm si děti vyzkoušely natáčet s profesionální filmovou technikou a v několika workshopech získaly rady a tipy, jak úspěšně, ale také bezpečně pracovat se sociálními sítěmi. Debatovaly navíc s tím nejpovolanějším – s nejsledovanějším českým youtuberem Honzou Macákem neboli MenTem.

„Letos počtvrté chystáme pro děti z pěstounských rodin tvořivou soutěž. Zatímco v předchozích letech byla zaměřena především výtvarně, letos jsme ji chtěli posunout více do moderního stylu a dát dětem možnost natáčet videa na téma v pěstounské rodině je fajn. A abychom děti motivovali, inspirovali a něco v tomto směru naučili, rozhodli jsme se spojit s těmi nejpovolanějšími, a díky tomu vnikl právě den s youtuberem,“ vysvětlil hlavní záměr unikátního dne náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí, investic a majetku Plzeňského kraje Martin Záhoř.

Při Dnu s youtuberem, který se konal v plzeňské Techmania Science Center, děti s technikou, s přípravou scény i se samotným způsobem natáčení seznámil videomaker Vladyslav Hilshanskyi, o světě sociálních sítí a životě influencerů jim vyprávěla Radka Mikulíková. Nejvíce otázek pak děti směřovaly při unikátní debatě na nejsledovanějšího českého youtubera současnosti – Honzu Macáka, známého v on-line prostoru jako MenT. „Dětem bych chtěl předat zejména to, že mohou zvládnout cokoli, co budou v životě chtít. Jenom si za tím musí jít a vydržet. Žádná věc, které budou chtít dosáhnout, není hned a není zadarmo. Ne všichni máme stejnou startovací čáru, ale na místo svého snu se každý může dostat úplně stejně,“ dodal dětem odhodlání MenT, který je s téměř jedním a půl milionem odběratelů nejsledovanějším českým youtuberem. V loňském roce se v prestižním časopisu Forbes umístil v žebříčku 30 pod 30, který představuje třicet českých talentů ze světa byznysu, startupů, vědy, sportu i umění, kteří jsou mladší třiceti let. Pro děti bylo setkání s MenTem velkým zážitkem. „Když jsem poprvé viděl youtube, vyskočil na mě právě MenT. Od té doby na něj koukám. Naživo byl dobrej a líbilo se mi s ním povídat. Sám ale youtuber být nechci. Líbilo se mi vyzkoušet si být kameramanem. Něco jsem se tu naučil, tak asi zkusím do soutěže video natočit,“ neskrýval nadšení z celého dne Matyáš Bayer.

Celým dnem, na který dorazilo na dvě stě hostů z řad pěstounských rodin, zábavně provázel Jiří Chroust, který program otevřel společně s hejtmanem Plzeňského kraje Rudolfem Špotákem, náměstkem hejtmana pro oblast sociálních věcí, investic a majetku Martinem Záhořem a nechyběla ani patronka letošního projektu na podporu pěstounské péče modelka Andrea Verešová. „Sám jsem si program moc užíval zejména proto, že jsem viděl, jak nadšené z něj byly děti. V Techmanii byla uvolněná a bezprostřední atmosféra a za tak krásnou akci musím poděkovat všem, kteří se na ní podíleli. Díky skutečným influencerům dostala akce zcela jiný rozměr, protože se ukázalo, že i když se to nám, starší generaci, zdá poněkud přehnané, tak tu dobu děti dnes vnímají úplně jinými kanály, než jsme je vnímali my. Jsme v 21. století a já jsem rád, že jsme se v Plzeňském kraji rozhodli jít tímto moderní způsobem,“ prohlásil si hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka