Zpěvačka Szidi Tobias nechá v pondělí rozeznít svůj nezaměnitelný hlas na zahradě Měšťanské besedy

Slovenská hvězda šansonu Szidi Tobias letos oslavila kulaté narozeniny a vydala výběrové dvojalbum svých největších hitů s názvem Sedmoláska.

Cílená propagace v Plzni

To nejlepší z její hudební kariéry budou moci Plzeňané slyšet živě 21. srpna 2017 na zahradě Měšťanské besedy. Zpěvačka s charakteristicky nakřáplým hlasem se stala v Čechách známou hlavně díky spolupráci s duem Hapka – Horáček. Bývá označována za nástupkyni Hany Hegerové nebo i Zuzany Navarové, neboť její písně stylově sahají od šansonu, přes romské popěvky a jazzovější skladby až po vkusný střední proud.

Pochází ze železničářské rodiny a po střední škole vystřídala několik úřednických povolání. Až jako divadelní nápověda se dostala do světa umění, vystudovala herectví a začala působit na prknech činohry Slovenského národního divadla. Své první album Divý mak vydala ve 34 letech, po něm jich následovalo dalších pět. U příležitosti svých letošních padesátin nahrála dvojalbum Sedmoláska s těmi největšími hity. „Výběr písní prošel hustým sítem, ale rychle jsme se dohodli na konečném výběru. Mnoho písní se v průběhu let změnilo. Jsou vyzrálejší. Anebo jsme vyzrálejší my. A víte co je nejlepší? To, že se nám chce stále hrát, zpívat a koncertovat,“ komentuje vznik nahrávky Szidi Tobias.

Naživo předvede zpěvačka to nejlepší ze svých písní 21. srpna 2017 od 19:30 hodin na zahradě Měšťanské besedy v Plzni. „Szidi Tobias před rokem téměř vyprodala Velký sál Měšťanské besedy. Tentokrát si lidé budou moci vychutnat její hluboký sugestivní hlas pod širým nebem,“ říká Hana Rendlová, manažerka kulturních akcí v Měšťanské besedě. Nepříznivého počasí se návštěvníci bát nemusejí, v tom případě se akce přesune do sálu. Na koncertě nebudou chybět písně, které pro ni napsala autorská dvojice Hapka-Horáček a které ji v Čechách proslavily, včetně nejznámějšího šansonu Na hotelu v Olomouci.

Szidi Tobias na koncertě doprovodí pětičlenná kapela. Na kytaru a klavír hraje kapelník a zároveň autor hudby Milan Vyskočáni, na akordeón, který dává písním šansonovou atmosféru, Milan Osadský. Band doplní na flétnu a saxofon Richard Šimurka, na violoncelo Andrej Gál nebo Katarína Kleinová a perkuse ovládne Marcel Buntaj. Texty pro ni psal zprvu Milan Lasica, ale později se zpěvaččiným dvorním textařem v různých jazycích stal její partner Peter Lipovský.

Vstupenky jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.
Akce, jež se dle programu konají na zahradě Měšťanské besedy, se v případě nepříznivého počasí na základě rozhodnutí pořadatele přesouvají do vnitřních prostor. Informace o přesunu akce je uvedena v den jejího konání na www.mestanska-beseda.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka