Zrodil se nový web s programovou nabídkou pro školy v kraji

Už druhým rokem spojily instituce neformálního vzdělávání v Plzeňském kraji své síly a vytvořily souhrnnou programovou nabídku pro mateřské, základní a střední školy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Techmania Science Center, která je jedním z hlavních iniciátorů sestavení brožury, nyní spouští její online verzi na webu www.vzdelavaci-instituce.cz. Cílem je zpřístupnit úspěšný projekt co největšímu počtu učitelů a usnadnit jim vyhledávání doplňkových vzdělávacích programů pro jejich žáky a studenty.

Letos v září obdrželo více než 1700 škol brožuru s programovou nabídkou až 250 doplňkových vzdělávacích aktivit seřazených podle rámcových vzdělávacích programů (RVP). Učitelé si v ní mohou jednoduše a rychle vyhledat ty činnosti, které jsou pro žáky a studenty jejich předmětů vhodné. Netrvalo dlouho a projekt se nyní dočkal dalšího vylepšení – je dostupný na webu www.vzdelavaci-instituce.cz. Online verze brožury pedagogům ještě více usnadní výběr z nabídky. Širokou škálu aktivit lze navíc na webu filtrovat přesně dle vlastních potřeb.

Hlavním iniciátorem spuštění webových stránek je Techmania, která je institucí neformálního vzdělávání v Plzeňském kraji a zkoordinovala nabídku dalších institucí do jednoho společného materiálu. „Vznik webu s  nabídkou aktivit neformálního vzdělávání byl jen otázkou času. Tištěná brožura byla prvním krokem a online nabídka tím dalším. Nyní se se společnou nabídkou programů pro školy může seznámit každý učitel,“ vysvětluje myšlenku online projektu Vlastimil Volák, ředitel Techmanie.

Kromě lepší a snadnější dostupnosti mají webové stránky obsahující programovou nabídku i řadu dalších výhod. Jednou z nich je ještě přehlednější vyhledávání prostřednictvím filtrů, které umí oproti tištěné verzi příručky nabídnout pouze online prostředí. Každý pedagog si zde může jednoduše navolit požadovaný RVP, specifikovat stupeň školního vzdělání či vybrat konkrétní formu programu. Další výhodou webu je možnost flexibilní úpravy a průběžné aktualizace programové nabídky jednotlivých institucí neformálního vzdělávání v reálném čase.

Spuštěním nového webu udělaly plzeňské organizace neformálního vzdělávání společně další krok k podpoře a rozšíření běžné školní výuky. Projekt tištěné brožury a nyní i její online verze představuje pro mnohé z nich svým způsobem také motivaci pro vymýšlení nových nápadů na další inovátorské formy neformálního vzdělávání. „Díky brožuře jsme zavedli nové možnosti vzdělávacích programů. Kromě interaktivních výstav mohou děti navštívit například kurzy v řemeslných dílnách. Zároveň nás tato aktivita donutila zastavit se v každodenním shonu a rozhlédnout se po dalších příležitostech. Příkladem může být Predator Gym, který nově navštěvují i studenti ZŠ i SŠ v rámci své školní zájmové činnosti,“ pochvaluje si spoluúčast na projektu Jiří Suchánek, ředitel kreativní zóny DEPO2015.

Seznam zapojených institucí pro školní rok 2019/2020:

    • Centrum robotiky

    • DEPO2015

    • DinoPark

    • Hvězdárna v Rokycanech a Plzni

    • Plzeň – TURISMUS

    • Plzeňské městské dopravní podniky

    • Středisko volného času RADOVÁNEK

    • Techmania Science Center

    • Západočeská galerie v Plzni

    • Západočeské muzeum v Plzni

    • ZEVO Plzeň

    • Zoologická a botanická zahrada města Plzně

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka