Zůstane prvenství Tesle? Naděje vkládá do Modelu Y!

Automobilka Tesla v poslední dekádě stala symbolem rozvoje elektromobility. Zavřela tak ústa mnoha odborníkům, kteří jí předpovídali rychlý ústup ze slávy. I nyní, kdy elektromobily zařazují do své nabídky také tradiční automobilky touží být Elon Musk jedničkou na trhu. Naplní Model Y ambice a stane se nejprodávanějším autem světa?

Cílená propagace v Plzni

Do dostihů v počtu prodaných elektromobilů se v posledních letech kromě Tesly pustil především koncern Volkswagen. V loňském roce prodal německý automobilový kolos téměř půl milionu elektromobilů. Ač může znít toto číslo skvěle, věřte, že Tesla atakovala hranici milionu prodaných aut s elektromotorem. Smělé plány Volkswagenu hovoří o tom, že příští rok stáhnou náskok amerického soka a už v roce 2024 by se rádi stali novým lídrem trhu s elektrickými vozy.

Nechá si Musk uzmout své prvenství?

Zakladatel Tesly Elon Musk však na setkání s akcionáři prohlásil, že na konci roku 2022 by Tesla mohla mít na kontě 2 miliony prodaných vozů. Připomeňme jen, že původní plány hovořily o cíli v podobě 1,3 milionu prodaných aut. Připomeňme ještě, že nedávno získal svou Teslu majitel s pořadovým číslem 3 000 000. To je docela pěkný výkon, když vezmeme v úvahu, že první elektromobily Tesla opustily výrobní linku teprve v roce 2008.

Tesla rozhodně nespí na vavřínech a dále rozšiřuje i své výrobní kapacity. Původní továrny Gigafactory 1 v Nevadě a Gigafactory 2 v New Yorku doplnila Gigafatory 3 v čínském Šanghaji. Výroba nových modelů 3 a Y zde valí na plné obrátky. Postupně se navyšuje výroba také v nově otevřených Gigafactory 4 v Berlíně a Gigafactory 5 v Austinu.

Kupujete-li nový automobil, myslete také na pojištění auta. Oprava nového vozu obvykle není levná záležitost.

Stane se Tesla Y nejprodávanějším vozem světa?

Velké naděje Tesla vkládá do modelu Y, sympatického menšího crossoveru, o němž Musk prohlásil, že se může stát nejprodávanějším autem na světě. Pravdou je, že už v loňském roce se Tesla 3 prokousala do žebříčku 10 nejprodávanějších aut světa. Byla devátá s 508 000 prodanými kusy. Letos by si podle odhadů mohla ještě polepšit a posunout se na 7. příčku.

Tesla Y se veze na vlně obliby crossoverů a nezávislí automobiloví odborníci mu předpovídají posun na 5. pozici. Na úplný vrchol prodejnosti se loni vyškrábala Toyota Corolla, které se prodalo úctyhodných 1 150 000 ks. Musk údajně spočítal, že Tesla dokáže vyrábět více než milion ks modelu Y ročně. Na konci roku 2023 tedy očekávejte těsný závod o tuto prestižní korunu.

Zatím není jisté, zda Musk své předpovědi lehce nadsadil, nebo se zakládají na reálných číslech, ale už nyní můžeme s klidným svědomím prohlásit, že Teslu čeká další fantastický rok. Automobily Tesla dnes už jezdí téměř po celém světě a i ti největší odpůrci elektromobility se musí smířit s tím, že největší sláva vznětových a zážehových motorů je pomalu u konce.

Ať už máte doma Teslu Y, nebo stále sázíte na benzín či naftu, nezapomeňte si ještě před výročím smlouvy spočítat povinné ručení. Možná se budete divit, kolik můžete na této zdánlivě zanedbatelné položce ročně ušetřit.

Zdroj obrázků: Freepik 

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka