Zvířat sražených auty přibývá, u Kozolup ležela zraněná srna

O sražené srně u silnice v úseku před vjezdem do Kozolup plzeňské zvířecí záchranáře informovali z operačního střediska hasičů.

Cílená propagace v Plzni

Dospělá srna s komplikovanou otevřenou frakturou předního běhu, s nevratným poraněním páteře, četnými povrchovými i vnitřními zraněními musela u plotu zahrady v poli pod silnicí ležet už několik hodin. "Ani zdaleka se bohužel nejedná o ojedinělý případ a s krátícím se dnem teď na podzim podobných případů hodně přibývá. Sklizená, na krátko střižená pole, nedostatek přirozeného úkrytu, mlhy a snížená viditelnost spolu s migrací zvěře a pohybem lidí v přírodě si vybírá svou každoroční daň. Věnujte proto při jízdě autem zvýšenou pozornost i tomu, co se děje u krajnice, a pokud se stanete účastníky nehody, zcela určitě informujte přímo z místa Policii ČR na lince 158," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.  
 
To se svou dcerou Haninou udělal i on, jelikož zvěř v honitbě je majetkem státu. "V těchto případech, kdy nelze zvířeti z naší strany pomoci, si ho řeší státem pověřené místně příslušné myslivecké sdružení. Proto jsme zvíře na místě zajistili, vyšetřili, částečně zafixovali, lokalitu označili a přes Policii ČR (linku 158) případ předali mysliveckému hospodáři," dodává Makoň.

 Většina takovýchto případů končí podle Makoně utracením zvířete. Srna, divoké prase, spárkatá zvěř a další větší druhy zvířat jsou po střetu s dopravními prostředky fatálně poraněná. Četné fraktury a poranění životně důležitých orgánů s vnitřním krvácením a traumatem hlavy či páteře nejsou na první pohled patrná, ale v těchto případech je nelze efektivně léčit. Navíc zvíře je často nepohyblivé, značně vystresované a každou další manipulací trpí. 

foto: desop
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka