Polovinu nových hnízdních budek v centru Plzně ptáci využili

Letos v únoru instalovali zvířecí záchranáři z Plzně na stromy sadového okruhu vnitřního města celkem 21 hnízdních budek pro drobné ptáky a 2 budky pro netopýry.

Cílená propagace v Plzni

Akce byla realizována naším spolkem v rámci projektu druhové ochrany živočichů na základě požadavku Odboru životního prostředí ÚMO Plzeň 3, který speciální budky s garantovanou životností 30 let objednal a zakoupil.

POslední říjnovou sobotu se vydal šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň s kolegou Pavlem Steinbachem a svou dcerou Haninou budky po první hnízdní sezóně překontrolovat a vyčistit. "Z 21 osazených hnízdních budek pro drobné ptáky bylo celkem 14 budek obsazeno sýkorou anebo vrabcem. Zajímavé bylo, že v žádné budce v první hnízdní sezóně nehnízdil ani jeden pár špačků, na které jsem zejména na soutoku řeky Radbuzy a Mže ve Štruncových sadech sázel. Celkově lze říci, že ptáci budky našli, zhruba z poloviny obsadili a využili ke hnízdění, což byl i náš záměr. Přičteme-li k budkám i přirozené přírodní hnízdní dutiny ve vzrostlých stromech, tak můžeme být vcelku s letošní hnízdní sezónou a přírůstkem mláďat spokojeni," bilancuje Makoň.    
   
 foto: desop

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka