Ornitologové kroužkují v kraji mořské orly. Podívejte se

Kroužkování a monitoring orlů mořských je v plném proudu. Jiří Segeč z odloučeného pracoviště DES OP Kožlany (na fotografiích) už vylezl na tři orlí hnízda a s plzeňskými zvířecími záchranáři společně okroužkovali pět orlích mláďat.


"U Merklína na Plzni-jihu jsme pak museli operativně při kroužkování částečně upravit větrem poškozené a nakloněné orlí hnízdo tak, aby mládě mohlo bez problémů užívat jeho větší plochu," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň s tím, že na Plzni-severu pak Segeč musel vylézt až do koruny obřího smrku a výšky 38 m nad zemí, což u hnízd v Plzeňském kraji není žádná výjimka.

"Bohužel na námi zhotovených náhradních hnízdních podložkách se v tomto roce nic neusadilo, a tak jediné náhradní obsazené hnízdo je již druhým rokem podložka, kterou pro orly udělal kolega Lubor Křížek s Rudolfou Košanovou na Plzni-jihu u Blovic," konstatuje Makoň.    

Další hnízda orlů zvířecí záchranáře teprve čekají nebo jsou neobsazena, případně se jim nová hnízda nepodařilo v terénu dohledat. "Každopádně populace orla mořského na území Plzeňského kraje již druhým rokem spíše stagnuje a počty mláďat na hnízdech jsou výrazně slabší," uzavírá Karel Makoň.

foto: desop

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Azyl