Zvířecí záchranáři pečují o další žábu. Placatou a zelenou

Čtvrtek ráno kolem 8. hodiny: „ Dobrý den, jedu z Prahy a vezu vám žábu. Pracuji na psinci u Tuchoměřic a v kuchyni pro psy nám najednou lezla ropucha zelená. Je úplně placatá, hladová a venku by to asi nedala."

Cílená propagace v Plzni

Tato slova zazněla v telefonátu Simony J. plzeňským zvířecím záchranářům. "Já jedu do Plzně, pojedu kolem vás, tak jsem vám ji vzala,“  dodala Simona J, která jak řekla, tak udělala. Ani ne do hodiny přebírali Plzeňáci na záchranné stanici zhruba 3 cm velkou ropuchu.

Už na první pohled je podle šéfa zvířecích záchranářů Karla Makoně vidět, že se jedná o malou ropuchu zelenou, která pravděpodobně byla do kuchyně nechtěně a náhodně donesena jako hibernující (spící) s nějakým materiálem. "Jak mi ještě stihla do telefonu říci paní Simona, tak do psí kuchyně stěhovali květníky s květinami z venku a nějaký další materiál. O tom, že ropucha je z psince není pochyb, jelikož chlupy, které má na těle,  jsou poměrně dobře vidět na přiložených fotografiích, určitě nejsou její."
 
Karel Makoň se s ropuchou vydal do Kaznějova k manželům Hepovým. Paní Jiřina Hepová s manželem Jaroslavem se žábám věnují již hodně let a kromě tůní v Lomanech se jako členové spolku DES OP starají právě o nalezené, probuzené a poraněné žáby. Letos je to 6 ropuch obecných, 1 exotická rosnička z roku 2021 (odchycena v TESCU v Kdyni) a nově teď i ropucha zelená z Prahy. 

Za dobu co jsou Hepovi ve spolku, zachránili už nespočet žab a živočichů, které následně vrátili zpět do volné přírody. Rovněž i již zmiňované tůně v Lomanech jsou hlavně jejich dílem a přispívají k posílení místní populace obojživelníků, kterým se věnujeme v rámci projektu druhové ochrany a provozování Záchranné stanice živočichů. "Každopádně předání „chlupaté“ ropuchy vzbudilo v Kaznějově nefalšovanou radost a k šesti ropuchám obecným v kotelně přibylo další terárium a v něm další ropucha," popisuje a děkuje Karel Makoň.

foto: desop
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka