Zvířecí záchranáři se ptají: Zůstane Pekelný rybník rájem živočichů?

Podle map Pekelný rybník u Vejprnic není rybníkem, ale uměle vytvořeným přírodním mokřadem, biotopem a hlavně oázou pro mnoho druhů zvláště mezinárodně i všeobecně chráněných volně žijících živočichů.

Cílená propagace v Plzni

V katastru nemovitostí jsou na tuto vodní plochu zarostlou rozmanitou vegetací uvedeni tři vlastníci, přičemž dle výpisu se jedná o plochu vedenou jako přírodní (zamokřená plocha - vodní plocha). 
 
 Své o tom podle šéfa plzeňských zvířecích záchranářů Karla Makoně ví i fotografka paní Gabriela Černá, která zde za posledních několik let podrobně zdokumentovala a prokázala výskyt i takových živočišných druhů, které bychom kdekoliv jinde jen stěží hledali.
 
 Její fotografie z Pekelného rybníka (u článku) sklízejí ohlasy nejen u ornitologů, ekologů a široké veřejnosti na sociálních sítích, ale i v médiích. "Ve skutečnosti se jedná o přirozenou vodní plochu s vyrovnanou rybí obsádkou, průzračně čistou vodou i v parném létě a lokalitu plnou nejrůznějších druhů vodních i zpěvných ptáků. Najdeme zde od ledňáčka, přes čírky, kopřivky, motáka pochopa, chřástala, slípku zelenonohou, slavíka modráčka, rákosníky, konipasy až po labutí pár s mláďaty," popisuje Makoň.
 

Lokalita podle ekologa navazuje na údolní nivu Vejprnického potoka od Tlučné až po přítok do řeky Mže, plní funkci významného krajinného prvku, mokřadu, unikátního biotopu a tahové cesty. "Taková, jaká je, by měla být chráněným krajinným prvkem, ne-li přírodní rezervací pro volně žijící živočichy, navazující na nově vybudovanou cyklostezku s naučnou stezkou o plazech a obojživelnících," doplňuje Makoň.
 

Bohužel nic naplat, jak to tak vypadá, tak ochrana přírody s vyšším veřejným zájmem a vzácnými zvířecími obyvateli opět podle Karla Makoně ostrouhá! "V posledních dvou měsících se totiž tato vodní plocha (mokřad) objevila hned několikrát v nabídce realitních kanceláří s tím, že vlastníci pozemků nabízejí zajímavou vodní plochu, rybník, který není rybníkem, jelikož nemá hráz ani stavidlo, k prodeji. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby se mokřad nenabízel jako výborná investice s možností zřízení soukromého rybářského revíru a vodní plochy k rybolovu! V zimě brusle, v létě rybolov či chov ryb. Od plůdkového rybníka, přes sportovní rybářský revír, až po chyť a pusť, s trofejními úlovky za poplatek či bez," říká Makoň rozhořčeně.
 

"Takže místo ptáků, žab, vážek a vzácných druhů živočichů zase jen vlasce, odpadky, mrtvé labutě a smradlavá díra přecpaná rybami, kterých máme všude dost! O lokalitu už prý projevili zájem rybáři, a tak po vodní hladině jezdí motorový člun, což nelze, měří hloubku, plánují se rybářská sezení a skladba ryb," konstatuje zvířecí záchranář.
 

Jak Makoň smutně dodává, kompetentním orgánům ochrany přírody je to ale jedno, nikdo s tím prý nic udělat nemůže, obec je bezzubá, a tak ochrana přírody a všechna ta zvířata, co tam dosud žila, zase ostrouhají úplně stejně, jako paní fotografka Gabriela Černá a my ostatní, kterým není jedno, co se tam vlastně děje.

foto: gabriela černá

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka