Zvířecí záchranáři už mají čapí ´velikonoční vajíčka´

S trochou nadsázky lze říci, že členové Záchranné stanici živočichův Plzni začali velikonoční koledu už na Zelený čtvrtek 18. 4. 2019.

Cílená propagace v Plzni

Přesněji řečeno, pro pomyslná „velikonoční vajíčka“ v Nalžovských Horách na hnízdo čápa bílého vylezli profesionální hasiči HZS Plzeňského kraje.

Podle místních totiž od soboty 13. 4. 2019 poté, co se údajně samec čápa bílého z tamního hnízda v bývalém zahradnictví zranil na drátech elektrického vedení, zůstala samice (jeho družka) sedět na vejcích sama. "K nám se informace dostala ve čtvrtek (18. 4. 2019) ráno přes kolegu ornitologa a za čápy kompetentního referenta Plzeňského krajského úřadu Jiřího Vlčka. Ten na lokalitě již několik let čápy bílé kroužkuje, opatruje a hlídá, a tak ho místní spolu se zástupci města okamžitě informovali, co se u hnízda čápů stalo," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

 Informace však podle něj byly nejisté, poraněný samec čápa se nenašel a Makoňovi se nezdálo, že by samice na vejcích vydržela sedět sama od soboty až do čtvrtka následujícího týdne. Většinou to vydrží jeden pták na hnízdě cca tři dny, pak snůšku opustí a letí se někam nažrat. V ten moment hnízdo bez dozoru okamžitě obsadí jiný pár čápů, vejce vyhází a do hnízda snese vejce svá. To je prostě příroda a jeden (ovdovělý) rodič nemá v tomto případě žádnou šanci vejce či hodně malá mláďata následně sám vysedět a odchovat.

"Proto jsem také okamžitě na místo poslal našeho člena a kolegu Bohumila Máška. Jeho úkol zněl jasně! Dojet na lokalitu a minimálně dvě až tři hodiny koukat na hnízdo čápa bez toho, že by se podíval jinam. Všechny ty informace z několika zdrojů bylo třeba prověřit a hlavně potvrdit, že na hnízdě zůstala samice opravdu sama," konstatuje Makoň.

 To se bohužel prokázalo, a tak zvířecí záchranáři museli snůšku z hnízda okamžitě sundat. O technickou podporu pak požádali přímo profesionální hasiče HZS Plzeňského kraje, kteří k případu s patřičnou technikou operativně vyjeli. "Jednalo se o mimořádnou situaci, a tak jim za jejich technickou pomoc velice děkuji," říká Makoň.

 Z hnízda byla sundána celkem tři čapí vejce, která Bohumil Mášek okamžitě převezl do líhně Vlastimila Voráčka z Roupova. Ten líhne již několik let nejen čápy, ale i jiná ptačí vajíčka z ohrožených hnízd a takovýchto podobných situací. Podle všeho to vypadá, že samice na vejcích neseděla dlouho a že jsou teprve čerstvě snesená. "Ovšem kdy je samice opravdu snesla a jak dlouho na nich seděla, se teď zatím ještě nepozná. Za pár dní budeme moudřejší, a tak Vás samozřejmě budeme i nadále informovat, jak ta naše (Bohoušova) předčasná velikonoční nadílka z Nalžovských Hor ve finále dopadla," uzavírá Karel Makoň.

 Poděkování patří i městu Nalžovské Hory, starostovi panu Zdeňku Hlaváčovi a jeho dalším obyvatelům. Nejenom, že celou záležitost místní ihned řešili, ale zároveň i pan starosta operativně nechal na lokalitu převézt starý výsuvný žebřík pro případ, že by se hasiči ke komínu s hnízdem se svou těžkou technikou nedostali.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 5 roky

    Dobrý den jsem z Nalžovských Hor a reaguji na Váš článek o našich zdejších čápech.Bydlím hned vedle zámku a tak mohu hnízdo čápu pozorovat to ráno co se jim odebrala vajíčka tam byly oba rodiče jako každý den od té události.Jě ted smutný pohled na rodiče bez svých vajíček ale doufám že příští rok se na komín zase vrátí a vyvedou svoji rodinku.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka