Zvířecí záchranáři z Plzně vyrazili na kánoe a sčítali ptáky na Berounce

O víkendu proběhlo Mezinárodní sčítání vodních ptáků. Plzeňští zvířecí záchranáři - spolek (DES OP) již několik let a pravidelně sčítají 58 říčních km řeky Berounky.Z Plzně až do Zvíkovce jedou vždy minimálně 3-4 posádky kánoí, a ani letos tomu nebylo jinak.

Jarní servisní akce AUTO CB

"Řeku máme rozdělenou dle sčítacích sektorů, na jednu kánoi vychází vždy necelé dva úseky. Je to pro nás zároveň takové cvičení práce s lodí, zocelování členů a společensko-ornitologická záležitost," říká šéf spolku Karel Makoň.

Někteří členové podle něj jezdí pravidelně a snaží se nevynechat ani jeden rok. Letos však i pár z nich mělo premiéru. Nově se sčítání zúčastnila kolegyně Dominika z Chebu se svým přítelem Zdeňkem. Svou premiéru na zimním sčítání měla však i malá Makoňova dcera Hanička.

"Nikdo se nevykoupal, všichni dojeli suší a v pořádku, lodě, pádla, záchranné vesty i vlek nám opět bezplatně půjčil Pavel Sikyta, firma H2O
Sport z Plzně - Bílé Hory. Děkuji nejen Pavlovi, ale i všem zúčastněným," dodává Makoň.

Co se výsledku sečtených ptáků týká:
- letošní sčítání nebylo nějak jiné ani mimořádné než ta předešlá za posledních 5 let.

- počasí nám tentokrát přálo a mráz je vždy lepší nejen pro jízdu v kánoi a pokoukání, ale i pro výsledek sčítání, kdy je většina vodních
ptáků stažena hlavně na řeku.

- ze zajímavějších druhů bylo tradičně sečteno ve spodním úseku Berounky celkem 8 orlů mořských, poměrně často byl viděn i ledňáček říční (31 ex.) a sem tam volavka bílá (10 ex.), vzácně pak potápka malá (4 ex.).

- mezi běžné a stále stejně napočítané druhy pak patří kachna divoká (2.102 ex.), morčák velký (84 ex.), kormorán velký (cca 250 ex.), sem
tam volavka popelavá (42 ex.) a labuť velká (73 ex.).

- nejvíc orlů mořských sečetla Olina s Bohoušem na úseku mezi Plzní-Bukovcem a Olešnou (celkem 5 ex. z 8 ex.).

Na snímcích: Petr Burget, Miloš Paisker st. a ml., Olga Vaščúrová - Štěpánková, Bohuslav Ježdík, Dominika Lokingová, Zdeněk Hynek a Hana a Hana Makoňovy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka