Divadlo Alfa představilo v Turecku loutkového Chaplina

Loutkového Charlieho Chaplina a další hrdiny němého filmu v inscenaci CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska představilo s úspěchem plzeňské Divadlo Alfa v tureckém Izmiru. Na mezinárodním divadelním festivalu Loutkářské dny Izmir 2016, který probíhá od začátku března do poloviny dubna, uvedlo divadlo dvě představení maňáskové grotesky z autorské dílny Vítka Peřiny, Tomáše Dvořáka a Ivana Nesvedy. Obě sklidila potlesk a ovace diváků ve stoje.

Cílená propagace v Plzni

Festival v Izmiru je největším setkáním loutkářů v Turecku a zároveň i významným festivalem na světové loutkářské mapě.

 Letošní jubilejní desátý ročník představil soubory z více než 30 zemí, kromě ČR například z Izraele, Spojených států amerických, Německa, Slovinska a dalších států. „Festival slavil letos kulaté desáté výročí. Proto pořadatelé usilovali o prestižní program, vekterém novinka Divadla Alfa nesměla chybět,“ uvedl ředitel Alfy Jakub Hora.

Plzeňští loutkáři představili svoji loňskou novinku CHA CHA CHA vzahraniční verzi vanglickém jazyce stureckými titulky. Představení, které je založeno na situační komice a gagu, překlad nijak zásadně nepotřebuje. „I v Turecku znají dobře němé grotesky a výlet do doby začátků filmu diváky velmi pobavil,“ dodal Jakub Hora.

Po představení si mohli turečtí diváci i zahraniční hosté festivalu na vlastní kůži vyzkoušet hru s českými loutkami. „Pozvali jsme návštěvníky přímo do zákulisí a nechali je zahrát si některé etudy. České loutky měly úspěch u dětí i dospělých. Ještě hodinu po představení jsme byli na jevišti a vysvětlovali lidem technologie českého loutkového divadla,“ řekl Jakub Hora.

To, že se Alfa líbila, dokazuje i fakt, že ihned po představení dostali plzeňští loutkáři nabídku nadalší hostování v Turecku. „Mohlo by to být ještě letos. Řešíme spořadateli termín a produkční podmínky, snad to dopadne, protože turecké publikum je velmi srdečné a atmosféra pro loutkáře je tam příjemná,“ dodal Jakub Hora

Divadlo Alfa patří vzahraničí knejžádanějším českým souborům, umění plzeňských loutkoherců vminulých letech obdivovali nejen diváci vmnoha zemíchEvropy, ale také vJaponsku, Kanadě nebo Izraeli. České i zahraniční soubory se naopak sjíždějí do Alfy namezinárodní festival Skupova Plzeň, který divadlo pořádá. Jeho 32. ročník se letos uskuteční vprvní polovině června.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 21.03.2016 11:44




4 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka