Divadlo ALFA zve na premiéru, chystá se do Turecka a připravuje Skupovu Plzeň

Premiéra: Daniela Fischerová – Pavel Vašíček: Pohoršovna

Cílená propagace v Plzni

„Zkušená Škůdkyně pohorší vaše hodné děti. Máte dítě sdobrým srdcem? Svěřte mi ho! Zn.: „Vrátím vám padoucha“, ale i v Pohoršovně může nakonec to lepší mít navrch.

režie: Petr Borovský

výprava: Kamil Bělohlávek

hudba: Daniel Čámský j.h.

dramaturgie: Pavel Vašíček

premiéra pro školy v  pondělí 22. února v 9:00

slavnostní večerní premiéra v pátek 26. února v 18:00 Divadlo ALFA, Rokycanská 7, Plzeň

Ve třetí premiéře letošní sezóny vsadilo Divadlo ALFA na vlastní adaptaci. Půvabná knížka Pohoršovna české autorky a dramatičky Daniely Fischerové zroku 2014 zaujala dramaturga divadla Pavla Vašíčka natolik, že vytvořil její jevištní podobu. Česká premiéra stejnojmenné hry vrežii Petra Borovského se uskutečnila 22. února 2016.

„Když mi dal Pavel Vašíček přečíst Pohoršovnu Daniely Fischerové, řekl o ní, že už dlouho nečetl tak skvělou knihu pro děti. Musel jsem mu dát zapravdu, je opravdu výjimečná. Snad se nám podaří převést její poetiku, humor a krásný jazyk, na prkna našeho divadla,“ říká Petr Borovský, kterého diváci Alfy znají především jako herce. Pohoršovna je jeho druhou režií v domovském divadle, v roce 2005 tu inscenoval maňáskovou komedii Číňani.

Daniela Fischerová (1948) píše pro dospělé (např. hra Hodina mezi psem a vlkem) i pro děti. Právě Pohoršovna se obrací k dětem od osmi let.

Pohoršovna je opakem polepšovny, ovšem není určena dětem, ale malým Škůdcům. Bytostem, které mají lidem škodit. Ale protože je pro některé z nich dobro příliš svůdné, je potřeba je „pohoršit“. Pohoršovnu řídí manželé Zloberta a Tvrd Škudibertovi, kterým se na inzerát podařilo nalákat dokonce i děti krále Krutohlava, Mstižrava a Vraždožravu, dále bludičku Ťápotu, kluka Sudíčka (jediné Zlé Sudičky mužského rodu), Ježibejby a skupinu hyperaktivních Trpajzlíků. Knim posléze přibude čertík Zloprcek. Zloberta se ze všech sil snaží o„převychovu“, naštěstí se jí to moc nedaří, Škůdčata jí statečně odolávají, ale je to lítý boj, vněmž konečné vítězství do poslední chvíle visí na vlásku…Ve finále se obyvatelé Pohoršovny střetnou se samotným Peklem!

„Kromě napětí nabízí příběh nejen notnou porci chytrého humoru a brilantní hry sčeštinou, ale i vážněji laděné, ‚skutečné‘ životní příběhy současných lidí i ‚věčných‘ nadpřirozených bytostí, jejichž osudy se nakonec protnou právě ve zdech Pohoršovny, a jimž nechybí až filosofický rozměr,“ říká autor divadelní adaptace a dramaturg divadla Pavel Vašíček.

V Pohoršovně hrají Blanka Josephová-Luňáková, Marie Mrázková, Martina Hartmannová, Lenka Válková Lupínková, Robert Kroupar, Martin Bartůšek, Petr Vydarený a Josef Jelínek.


Divadlo ALFA se chystá do Turecka

Na jubilejním desátém ročníku festivalu „International Puppet Days“ v tureckém Izmiru představí plzeňští loutkáři poprvé vzahraničí novinku loňské sezóny CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska. Maňáskovou grotesku zautorské dílny Vítka Peřiny, Tomáše Dvořáka a Ivana Nesvedy uvidí návštěvníci festivalu 9. a 10. března.

„Festival vIzmiru je největším setkáním loutkářů v Turecku a zároveň i významným festivalem nasvětové loutkářské mapě. Letošní jubilejní desátý ročník představí soubory z více než 30 zemí, kromě ČR například z Izraele, Spojených států amerických, Německa, Slovinska a dalších států. Naše loutková groteska je takřka beze slov, nezbytné repliky budeme hrát v angličtině a s tureckým překladem, “ říká ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

32. Skupova Plzeň

8. – 12. 6. 2016

V současné době vrcholí přípravy na 32. ročník festivalu. Přestože je Skupova Plzeň bienále, kvůli titulu Plzeň - Evropské hlavní město kultury výjimečně změnila rytmus. Kromě tradičního 30. ročníku v roce 2014 nabídl festival vloni na podzim mimořádný ročník zaměřený nainspirativní zahraniční tvorbu. Letos se Skupova Plzeň vrací ke svému původnímu modelu a červnovému termínu. Festival je soutěžní přehlídkou vybraných inscenací českých divadel, ale také prezentuje české loutkové divadlo zahraničním hostům s cílem podpořit export našeho loutkářství do světa.

Premiéry sezóny 2015/16

Na sezónu 2015/16 připravilo Divadlo ALFA celkem čtyři premiéry. První znich byl v říjnu kouzelný příběh Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny v režii legendy českého animovaného filmu Jiřího Barty.

V prosinci se poprvé představila hravá inscenace o pirátech Žvandovi a Plandovi Kolíbá se velryba zpera autorky Ivy Peřinové.

Třetí premiérou sezóny je Pohoršovna.

Poslední novinka se chystá na květen. Bude jí Molierova komedie Lékařem proti své vůli. Tím se v bláznivém příběhu, inspirovaném „komedií dell´arte“, omylem stane drvoštěp Sganarelle. Méně známou hru světového klasika režíruje Tomáš Dvořák.

Vstupenky

je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo vpokladně Divadla ALFA, otevírací doba: PO - PÁ 8.00 - 15:30 hod.

Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu předpředstavením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu popředstavení!


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 25.02.2016 03:40




4 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka