Kdy si lidé půjčují nejčastěji?

Kdy si lidé nejčastěji půjčují peníze? V první polovině týdne. Nejméně žádostí o půjčku jsou evidovány úvěrovými společnostmi v pátek a o víkendu. Podle průzkumu společnosti Profi Credit si Češi půjčují nejvíce okolo třetí hodiny odpoledne.

Jarní servisní akce AUTO CB

Největší zájem o půjčky je před výplatou a v prosinci

Podle statistik si nejvíce lidí půjčuje v pondělky v týdnu, kdy má přijít výplata. Tradičně je největší zájem o půjčky v prosinci. Češi si v posledních letech oblíbili krátkodobé půjčky a průměrná částka je 5250 Kč. Co se týče porovnání, muži i ženy si půjčují přibližně stejně často. Nejvíce si půjčují osoby do třiceti let na bydlení. Nejvíce si půjčují obyvatelé středních Čech a Moravskoslezského kraje, nejméně naopak na Vysočině.

V tabulce ukazujeme přibližný profil uživatele půjček: Nejčastějšími jmény jsou Petr, Jirka a Jana, průměrný věk 42let, znamení Býk, nejméně si půjčují lidé ve znamení Vah.

Nejčastější jméno

Znamení

Věk

Jirka

býk

42

Petr

býk

35

Jana

býk

30

Na co si půjčují lidé nejčastěji?

Více než 58% Čechů si půjčuje peníze na nákup nového auta. Dalším důvodem je nákup nového nábytku, to si půjčuje 22% Čechů. Dalším sortimentem je elektronika. Na tu si půjčuje 13% lidí. Více než 56% Čechů se pak rozhoduje mezi dvěma nabídkami. Dalším z důvodů, proč si lidé půjčují nejčastěji, je půjčka na zaplacení další půjčky. Tímto se dostávají do bludného kruhu půjček. Před letními prázdninami si nejvíce půjčujeme na dovolenou. Samostatnou kapitolou jsou hypotéky, které si půjčuje nejvíce mladých na bydlení, zatímco na rekonstrukci jsou využívány především spotřebitelské půjčky a půjčky ze stavebního spoření.

Hlavní důvody půjčky:

  • bydlení, rekonstrukce bytu

  • automobil

  • vybavení bytu

  • elektronika

  • splátka půjček z minulosti

Hádky kvůli penězům

Kromě toho, že si půjčují lidé nejvíce začátkem týdne, jsou půjčky také častou příčinou hádek. Peníze představují hlavní důvod u třetiny českých domácností. Podobně jsou natom páry z Polska a Slovenska. Peníze patří mezi nejčastější důvod k rozvodu či rozchodu, hned po nevěře a vzájemném odcizení. Dvě třetiny Čechů se hádají kvůli výdajům, zatímco příjmy jsou důvodem k hádkám v každé osmé domácnosti. Čtvrtina hádek je kvůli penězům obecně, i kvůli půjčkám.

Trendy se mění

Zajímavostí je, že se trendy co se týče půjčování peněz mění. Zatímco dle průzkumů společnosti Profi Credit, poskytovatele nebankovní půjčky, v roce 2014 si lidé půjčovali nejvíce ve čtvrtek ráno, hned po probuzení, dnes je to právě již zmíněný začátek týdne.

Co se týče spotřebitelských úvěrů, průměrně si lidé půjčují okolo 150 000 Kč. Nejoblíbenější jsou úvěry na pět let, splátka okolo tří tisíc korun. V Praze si žadatelé půjčují zhruba o 10 000 Kč více, než je průměr v ostatních městech ČR. Na vánoční dárky si půjčují lidé nejčastěji okolo 10 000 Kč. Stále častěji si lidé půjčují na plastické operace nebo na své koníčky.

Je tu někdo, kdo nemá půjčku?

Ano, podle průzkumu společnosti GFK, vzrostl v porovnání s rokem 2013 a 2014 počet lidí, kteří nemají žádnou půjčku a to o 11%. Naopak jakoukoliv formu půjčky má 38 % Čechů. Více jak polovina lidí si půjčuje od banky. Refinancování půjčky zvažuje více než 18% Čechů.

Téměř dvě třetiny dotázaných si myslí, že je běžné žít na dluh. 40% dotázaných si nechce půjčovat na dovolenou a jedna třetina by si nepůjčila na vánoční dárky. V roce 2015 mělo vplánu si půjčit 38% dotázaných peníze. 15% z nich formou splátkového prodeje a dalších 15% zvažovalo půjčku od rodiny. O žádné půjčce neuvažovalo 6 lidí z 10.

Jaký máte názor na půjčku vy? Kvůli čemu byste si půjčili nebo naopak nikdy nepůjčili?  

Autor: Novakova Marie Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 6 roky

    To byste nevěřili, na co všechno si dokáží lidé půjčit peníze. Sama jsem zůstala překvapená, když jsem si toto přečetla: http://eurodenik.cz/byznys/na-co-si-cesi-pujcuji-nejcasteji Ale pozor, ne na všechny věci se vyplatí finance si půjčit od nějakého subjektu.

  • Před 7 roky

    NO to je zajímavé, já si u Proficreditu půjčoval na ledničku a bylo to myslim že v pátek :-D ale jsem býk :-D :-D

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 19.04.2017 12:27




1 (2)
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka