O ovečkách

Na portálu E15 vyšel rozhovor s biskupem Tomášem Holubem.

Cílená propagace v Plzni

Tomáš Holub (omlouvám se, že ho takto jmenuji, považuji ho za kamaráda z oblastí napětí, kde jsme oba byli jako důstojníci nasazeni. Měl bych asi říkat Jeho eminence pan biskup, ale z mé strany by to bylo příliš oficiální hrou) zmiňuje to, jak coby vojenský kaplan neměl kolem sebe ty pravé "ovečky". Možná to ale právě bylo dobře a ponětí i důvěra ohledně duchovenstva tím u vojáků i jejich rodin jedině vzrostla. Dlouho jsem sloužil s dalšími třemi kaplany - Honzou Vařekou, Petrem Svobodou a Petrem Šabakou - a mohu potvrdit, že vojáci se na ně obraceli v krizových okamžicích častěji a s větší důvěrou, než na psychology či sociální pracovníky armády. Prostě vždy díky přístupu těchto lidí k problémům druhého získali přesvědčení, že duchovní ke svému okolí nepřistupuje formálně, ale ze své duše, srdce i přesvědčení, že stojí sám na jejich straně - to bylo právě úžasné, pro mne do té doby šlo o nepoznaný fenomén, také jsem se domníval, že kněz může oslovit jen ty "ovečky", ale byl to omyl. Tomáš Holub ho v sobě poopravil rovněž sám.

Co se islámu týče, souhlasím, že křesťanství (ani židovství apod.) není ve své podstatě slabší než islám, ale lidé, i když věřící, ho často nežijí plně, neprovází je od rána do večera, není celým jejich životem, ale pouze součástí života. Pro muslimy je islám podstatou jejich života, nikoli jen součástí. Muslim ráno dělá z postele první krok islámu a s tím posledním za den jde opět spát. Při každém denním životním činu myslí na to, že je muslim. A v tom je síla islámu, proto se jeví okolí oprávněně silnější, pevnější - a z toho je pár kroků k tomu, že také ... hegemoničtější, agresívnější, netolerantnější apod. To u většiny muslimů není pravdou, ale život je procesem vztahů a srovnávání - pak ve srovnání s křesťanstvím či liberálnějším židovstvím má současný islám větší naději na přežití. A to i v nepříznivých podmínkách. Jde jen o to, jak si to jinověrci přeberou a kam budou ochotni ukročit v ohrožení svých vlastních tradic a životů. Islám se nebude ptát, kam až smí, půjde tam, kde mu to ostatní dovolí.

Článek najdete na http://nazory.e15.cz/rozhovory/biskup-holub-velmi-se-bojime-chranit-veci-ktere-tvori-identitu-evropy-krestanstvi-dostava-na-frak-1327033, snímek je ze stejného zdroje.

Autor: Marcel Hájek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 24.12.2016 00:00




0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka