Památkáři v kraji mají nového ředitele Petra Pavelce

Památkové objekty v Plzeňském kraji spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) mají od počátku roku 2013 nového ředitele. Stal se jím Mgr. Petr Pavelec, ředitel nově vzniklé územní památkové správy (ÚPS) v Českých Budějovicích. Mgr. Petr Pavelec byl odborné veřejnosti představen v prostorách h...

Jarní servisní akce AUTO CB

Památkové objekty v Plzeňském kraji spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) mají od počátku roku 2013 nového ředitele. Stal se jím Mgr. Petr Pavelec, ředitel nově vzniklé územní památkové správy (ÚPS) v Českých Budějovicích.
Mgr. Petr Pavelec byl odborné veřejnosti představen v prostorách historické usedlosti, selského dvora "U Matoušů" v Plzni-Bolevci (Bolevecká náves). Petr Pavelec působí v českobudějovickém Národním památkovém ústavu již od roku 1991 (tehdejší Státní památkový ústav), kde pracoval nejprve na pozici referenta, později vedoucího uměleckohistorického oddělení. V roce 2006 se stal náměstkem ředitele pro výkon památkové péče. Funkci ředitele územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích vykonával v letech 2007 - 2012. Od 1. 1. 2013 byl jmenován ředitelem územní památkové správy v Českých Budějovicích.
Vznik nové územní památkové správy souvisí s reorganizací Národního památkového ústavu, která nabyla účinnosti dne 1. 1. 2013. V jejím důsledku se péče o kulturní dědictví rozdělila na dvě linie. Péči o státní hrady, zámky a kláštery nyní zajišťují čtyři nově vzniklá pracoviště územní památkové správy (ÚPS) se sídlem v Praze, v Českých Budějovicích, na Sychrově a v Kroměříži. Odbornou památkovou péči nadále vykonává čtrnáct dosavadních územních odborných pracovišť (ÚOP). „Cílem reorganizace je efektivnější řízení provozu památkových objektů a kvalitnější nabídka služeb a aktivit pro návštěvníky hradů a zámků,“ vysvětluje Petr Pavelec.
Více informací k reorganizaci naleznete na webových stránkách Národního památkového ústavu v tiskové zprávě generální ředitelky NPÚ: http://www.npu.cz/news/11232-n/.
Územní památková správa v Českých Budějovicích pečuje od 1. 1. 2013 o 31 významných památkových areálů na území krajů Jihočeského, Plzeňského a Vysočina. Celkem 13 památkových objektů z tohoto počtu se nachází na území Plzeňského kraje (usedlost Plzeň – Bolevec, SZ Červené Poříčí, SH Gutštejn, SHZ Horšovský Týn, klášter Kladruby, SZ Kozel, SZ Manětín, SZ Nebílovy, klášter Plasy, SH Přimda, SH Rabí, SH Švihov a SH Velhartice). Více na http://ups-cb.npu.cz.
Sídlo nové ÚPS, pod jejíž správu spadají i památkové objekty NPÚ v Plzeňském kraji, se nachází v Českých Budějovicích na adrese náměstí Přemysla Otakara II. 34 v Českých Budějovicích. Detašované pracoviště v Plzni se prozatím nachází v budově plzeňského ÚOP v domě U Zlatého slunce, Prešovská 7, Plzeň.
Plzeňské územní odborné pracoviště (ÚOP) Národního památkového ústavu zůstává zaměřeno na svoji odbornou památkovou činnost, která je jednou ze stěžejních náplní NPÚ. V čele plzeňského ÚOP nadále stojí jeho stávající ředitel ing. arch. Jan Kaigl.

Autor: -klaf- Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 02.03.2013 14:12




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka