Památkáři zvou na přednášku o ochraně historických měst

Vývoj památkové ochrany měst zvláště s ohledem na západní Čechy je téma přednášky, kterou na úterý 18. října od 17 hodin v historickém sklepení domu U Zlatého slunce, sídle NPÚ v Plzni připravili plzeňští památkáři. Přednáška profesora Kibice, nestora památkové péče v oblasti výzkumu historických sí...

Jarní servisní akce AUTO CB

Vývoj památkové ochrany měst zvláště s ohledem na západní Čechy je téma přednášky, kterou na úterý 18. října od 17 hodin v historickém sklepení domu U Zlatého slunce, sídle NPÚ v Plzni připravili plzeňští památkáři. Přednáška profesora Kibice, nestora památkové péče v oblasti výzkumu historických sídel u nás a jejich památkové ochrany, přinese posluchačům jedinečnou možnost seznámit se s problematikou plošné ochrany městských sídel po druhé světové válce. Požadavek na ochranu historických měst byl tehdy v památkové péči novinkou.
Přednáška bude zaměřena na historii vývoje názoru na ochranu historických měst v souvislosti s legislativními změnami a to zvláště se zaměřením na situaci v západních Čechách, což se dotýká například měst Domažlice, Horšovský Týn, Horní Slavkov, Plzeň a mnohých dalších. Pozornost bude věnována vzniku návrhu třiadvaceti městských památkových rezervací v roce 1950, které měly být v průběhu dalších deseti let rekonstruovány. Dále uzákonění trvalé památkové ochrany vybraných měst jako městských památkových rezervací v souvislosti se zákonem O kulturních památkách z roku 1958. Zmíněn bude návrh druhé formy památkové ochrany z roku 1973 a situace po přijetí zákona O státní památkové péči v roce 1987.

přenášející: prof. Ing. arch. Karel Kibic, DrSc.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 16.10.2011 07:17




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka