Plzeň oslavila sté narozeniny sochařky Marie Uchytilové

Akademická sochařka Marie Uchytilová, autorka Památníku dětských obětí války v Lidicích, se narodila před sto lety. Plzeň si výročí připomněla položením květin u její pamětní desky. Uchytilová vytvořila mnoho vzpomínkových medailí a bust českých osobností. Její nejznámější dílo, Památník dětských obětí války v Lidicích, byl dokončen v roce 2000. V Plzni je možné vidět její díla v budově krajského úřadu, v areálu střelnice v Lobzích a na Roudné v Křížkově ulici. V roce 2018 Plzeň Marie Uchytilové

Cílená propagace v Plzni

Akademická sochařka Marie Uchytilová, autorka Památníku dětských obětí války v Lidicích, se narodila před sto lety. Výročí si město Plzeň připomnělo položením květin u její pamětní desky ve Zbrojnické ulici, kde prožila dětství.

Marie Uchytilová se narodila 17. ledna 1924 v Kralovicích na severním Plzeňsku. Dětství a dospívání prožila v Plzni. V letech 1945 až 1950 vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Otakara Španiela. Vytvořila řadu vzpomínkových medailí na protiválečné téma, dále pamětní medaile pro numismatickou společnost a pro různá výročí. Vedle toho je autorkou celé řady bust a plastik významných osobností české kultury. Jednou z jejích nejznámějších realizací je korunová mince z roku 1956, na níž mladá žena sází v pokleku lípu.

Od konce 60. let minulého století pak modelovala postupně až do své smrti symbolickou sochu každého z 82 lidických dětí zabitých v likvidačním táboře v Polsku. Její stěžejní dílo bylo realizováno až po její smrti, a to i díky veřejným sbírkám. Celý pomník byl dokončen v roce 2000. Sádrový model daroval její manžel Jiří Václav Hampl Muzeu a galerii Severního Plzeňska v Mariánské Týnici.

V Plzni se s tvorbou Marie Uchytilové lze setkat v budově krajského úřadu ve Škroupově ulici, kde je umístěna její pamětní deska obětem 2. světové války. V areálu střelnice v Lobzích je její Pomník zastřeleným v místě, kde bylo za 2. světové války popraviště. Na Roudné v Křížkově ulici je pamětní deska kardinála Josefa Berana. Marie Uchytilová vytvořila jeho sádrový model v roce 1947, deska byla realizována až o téměř 50 let později.

Marie Uchytilová zemřela v Praze 16. listopadu 1989. Město Plzeň ji roku 2018 udělilo čestné občanství.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.01.2024 12:25




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka