Plzeň se letos vydá „KOLEM SVĚTA“ jako první v České republice

Největší cestovatelský svátek, festival KOLEM SVĚTA, začne 3. března 2016 v Měšťanské besedě v Plzni. Ta se tak stane prvním místem v České republice, kde se v letošním roce festival odehraje. Cestovatelé, fotografové a filmaři tu představí nejzajímavější zážitky ze svých expedic. Nedílnou součástí festivalu budou ukázky tradičních tanců, ochutnávky cizokrajných pokrmů i prodej výrobků z exotických zemí. Zvýhodněné celodenní vstupenky i vstupenky na jednotlivé přednášky jsou již v prodeji.

Cílená propagace v Plzni

Cestovatelský festival Kolem světa se v Měšťanské besedě v Plzni koná již třetím rokem. Od 3. do 5. března 2016 nabídne celkem deset komentovaných projekcí a přednášek cestovatelů. Návštěvníky pozve například pěšky do Jeruzaléma, na dlouhou cestu z Bhútánu do Kazachstánu nebo na osmitisícovku Manaslu v Nepálu.

„Festival 3. března zahájí 1400 kilometrů daleká pouť do Jeruzaléma. O své cestě pěšky rozpálenou krajinou Turecka a Izraele a o největších dobrodružstvích svého života bude ve své cestovatelské stand-up show vyprávět nejslavnější český poutník Ladislav Zibura,“ říká Hana Rendlová, manažerka akcí v Měšťanské besedě. „Jeho příběh plný pozoruhodných setkání, náhod i omylů přesvědčí diváky, že poutník nemusí být katolík, asketa ani nudný člověk.“

V pátek 4. března od 18 hodin se diváci budou moci skrze fotografie Jana Březiny podívat na unikátní krajinu Namibie, národní parky a nezaměnitelné pobřeží, divoká zvířata, největší písečné duny světa i její srdečné obyvatele.

Barevnou a fascinující Indii představí fotograf Tomáš Kubeš. Na jeho fotkách nebudou chybět prastará města z pohádek Tisíce a jedné noci, bělostný Taj Mahal, svatí Sádhuové, bihárští sloni a neuvěřitelné příběhy obyvatel žijících ve světě, který je pro nás nepochopitelný. Přednášku uvede tanečnice Lila Mohini sindickým tancem Oddissí.

Bhútán, Nepál, Laos, Čína, Tibet, Čína, Kazachstán – to je trasa dvouměsíční cesty plné překvapení, již podnikl Rudolf Švaříček. Začala audiencí u krále Bhútánu, vedla posvátnými horami Tibetu, kolem největšího kláštera pro 50000 mnichů a mnišek, přes Tibet a jeho křehké hranice s Čínou i zásadními místy legendární Hedvábné stezky. Rituální hory Kazachstánu súdajně nejkrásnější horou světa Chan Tengri zakončí druhý den festivalu.

V sobotu 5. března začne program festivalu KOLEM SVĚTA už ve 14 hodin. O kontrastech turistického jihu a autentického severu Peru bude za doprovodu fotek povídat fotograf Pavel Svoboda, který vrámci foto expedice Los Andos procestoval země jižní Ameriky.

Jak se dá v subtropech bez sněhu jezdit na sáních prozradí Michael a Markéta Foktovi, kteří objevovali Madeiru, ostrov věčného jara a rekordních sopečných útesů.

Indonéský tradiční tanec skupiny Kintari tematicky zahájí přednášku o čtyřech indonéských ostrovech – Bali, Lombok, Jáva a Sumatra. Jana Wolfová pobývala vIndonésii přes dva roky a sdiváky se podělí o své osobní zkušenosti ze země rýže, slunce a úsměvů přátelských obyvatel.

Plzeňský rodák, horolezec Honza Tráva Trávníček bude návštěvníky festivalu provázet při výstupu na devátou nejvyšší horu světa, nepálské Manaslu (8163 m). Pohodová cesta směrem kvrcholu pro expedici skončila vposledním výškovém táboře (7400 m), kde se její členové pustili do záchrany dvou horolezců svýškovou nemocí. Šanci na vrchol obětovali záchraně dvou a později alespoň jednoho lidského života.

O Norsku se říká, že je zemí s více přírodními krásami než obyvateli. Karel Wolf se s rodinou vydal až za polární kruh v upravené dodávce, která se jim na měsíc stala pojízdným domovem.

Festival zakončí návrat na africký kontinent. Uznávaný fotograf Václav Šilha prostřednictvím fotek a videoukázek bude vyprávět příběhy odehrávající se v divočině Keni a Tanzanie.

Festivalové výpravy do nejrůznějších koutů světa zpříjemní ochutnávky pokrmů arménské a africké kuchyně.

Zvýhodněné celodenní vstupenky (pátek za 210 Kč, sobota za 390 Kč) jsou v prodeji do 4. března 2016. Vstupenky je možné zakoupit i na jednotlivé přednášky (90 Kč / 150 Kč zahajovací přednáška L. Zibury). Vstupenky jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz, v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky nebo v Měšťanské besedě.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 28.02.2016 11:29




2 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka