Sankce za předčasné splacení hypotéky: Blíží se jejich konec?

Koupili jste dům na hypotéku, ale okolnosti vás donutily k jeho prodeji? Hrozíte se sankce za předčasné splacení hypotečního úvěru? V blízké době možná budete moci konečně klidně spát. 19. dubna letošního roku se totiž do rukou poslanců dostala novela zákona o spotřebitelském úvěru, která by mohla majitelům nemovitosti ulevit od sankcí za předčasné splacení hypotéky, které si řada tuzemských bank stále ještě účtuje.

Jarní servisní akce AUTO CB

Proč sankce za předčasné splacení hypotéky existují?

Řadu z vás možná napadlo, proč byste měli platit za to, že bance vrátíte vypůjčení peníze dříve, než jste měli ujednáno ve smlouvě. Právě tato smlouva je ale oním „kamenem úrazu“. Vy – jako klienti – bance dáváte na vědomí, že s vypůjčenými prostředky nebude moci určitou dobu nakládat. Proto bude hledat další zdroje pro vlastní, ale i externí financování. Aby banky mohly klientům peníze půjčovat, musí si samy peníze vypůjčit. Pokud se jim v současném období neustále klesajících úrokových sazeb vrátí dříve, těžko pro tuto drahou přebytečnou likviditu najdou efektivní využití. Sankce tak neslouží pouze odrazení klientů před refinancováním a ochodem ke konkurenci, jejich smysl je daleko komplikovanější.

Sankce za předčasné splacení vás mohou položit na lopatky

Nutno podoktnout, že v případě sankcí za předčasné splacení hypotečními úvěru se rozhodně nebavíme o stokorunových částkách. Tyto bankovní poplatky se často pohybují okolo 5 až 10 procent z nesplacené částky nebo dokonce celého objemu vypůjčených finančních prostředků. Ve výsledku je tak potřeba důkladně počítat a uvažovat, zda se vám takovéto jednání z ekonomického hlediska vyplatí či nikoli. Ve finále se totiž může jednat o několik tisícovek i desítek tisíc korun. Ale tomu by mohla novela zákona učinit zanedlouho přítrž! Zda pozměňovací návrh projde beze změn, či bude vrácen k přepracování, se s největší pravděpodobností dozvíme během následujících dnů.

Máte ve svém okolí někoho, komu hrozí riziko sankční pokuty za předčasně splacený hypoteční úvěr? Sdílejte mu dnešní článek!

Náš tip: Chcete vědět, kdo vám nabídne nejvýhodnější podmínky hypotečního financování? Koukněte na naši kalkulačku!


Autor: Novakova Marie Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 04.05.2016 14:19




4 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka