Užijte si léto v zahradním altánu

Víkend otevřených zahrad proběhne 13.-14. červena 2015.

Jarní servisní akce AUTO CB

Trávit horké léto na zahradě je jistě příjemná záležitost, ale myslím si, že ještě příjemnější je mít možnost se skrýt před sluníčkem do zahradního altánu kdykoliv chcete. Na zajímavý altán se můžete zajít podívat například do Luftovy zahrady v Doudlevcích.

V Luftově zahradě v Doudlevcích byl obnoven zahradní altán, který byl dosud znám jen z dobových fotografií. Dřevěná stavba pocházející z počátku 20. století byla znovu postavena podle snímků pořízených kolem roku 1920 a  nákresu zřícené stavby z roku 1996. Na obnovu altánu, jenž dříve býval oblíbeným místem zahrady, přispěla řada Plzeňanů prostřednictvím veřejné sbírky Nadačního fondu Zelený poklad. Slavnostního představení stavby se ujali náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík a Tereza Pelclová z nadačního fondu.

„Poprvé se veřejnosti altán představí během Víkendu otevřených zahrad. Všichni, kdo v minulých dvou letech přispěli do veřejné sbírky, se mohou podívat, jak byly jejich peníze využity. Máme radost, protože návštěvníci přispěli přibližně desetinou z celkové částky,“ řekl Petr Kuták ze Správy veřejného statku města Plzně, která projekt realizovala. Obnova altánu si vyžádala téměř 470 tisíc korun.

Lidé mohou příjemné prostředí dřevěného altánu sami vyzkoušet během Víkendu otevřených zahrad, který se v České republice uskuteční o víkendu 13. a 14. června. Běžně nepřístupná místa se otevřou veřejnosti i v Plzni, kromě Luftovy zahrady to budou například lesní arboretum Sofronka, zahrada kláštera dominikánů na Jiráskově náměstí, hřbitov Všech svatých na Roudné či zahrady základních a mateřských škol.

Pro návštěvníky je připraven zajímavý program. V arboretu Sofronka se uskuteční komentované prohlídky unikátní sbírky borovic, naučné stezky o včelách a včelařství, k vidění bude i dřevěná jurta lesní školky Větvička. Pod hrází Velkého boleveckého rybníka u takzvané Rybárny si zájemci budou moci prohlédnout novou výukovou vodní zahradu, která názorně vysvětluje koloběh vody v přírodě. V zahradě dominikánského kláštera bude program tradičně zaměřen na bylinky.

Myšlenka otvírat běžně nepřístupné zahrady veřejnosti vznikla ve Velké Británii, akce se každoročně koná během druhého víkendu v červnu. Projekt se setkal s velkým ohlasem a postupně se stal tradicí po celé Evropě. V Plzni se organizace ujala Správa veřejného statku města Plzně a Nadační fond Zelený poklad.

Více informací o akci je k dispozici na www.vikendotevrenychzahrad.cz

Foto: Lukáš Mácha

zdroj: www.plzen.eu

Autor: Pavla Klejnová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 13.06.2015 18:33




4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka