VÝSTAVA PLZEŇ POHROMAMI STÍHANÁ

Západočeské muzeum v Plzni, Kopeckého sady 2, Výstavní sál 2 12. 2. – 22. 5. 2016, otevřeno denně kromě pondělí, 10 – 18 hodin

Jarní servisní akce AUTO CB

Požáry, povodně, krachy, přírodní i lidské katastrofy, které postihovaly Plzeň a sužovaly její obyvatele během 19. století, jsou námětem výstavy, jíž Západočeské muzeum v Plni reaguje na téma každoročně vypsané Plzeňským uměnovědným sympoziem. Středem pozornosti jistě bude „slavný“ požár chrámu sv. Bartoloměje v únoru roku 1835, i ostatní části expozice však četnými písemnými o obrazovými dokumenty a předměty přiblíží další „poutavé“ pohromy a katastrofy. A to nejen ty, které byly způsobeny přírodními živly, zhoubným ohněm a prudkým povětřím či nezkrotitelným přívalem vod, ale i další neštěstí a dramatické situace, které si člověk přivodil sám vlastní nepozorností či nedbalostí. Stranou nezůstanou ani společenské tragédie, s nimiž Plzeň a její obyvatelé musili v předminulém století zápasit a vyrovnávat se. Úsilí a snahu co nejúčinněji čelit rozbouřeným živlům, ale i ranám osudu, sledují další tématické části výstavy.
Témata sledovaná výstavou:
Živelné pohromy a tragická neštěstí
– povodně, požáry, průmyslové havárie, výbuch
muniční továrny v Bolevci; nehody, úrazy a jiná neštěstí, násilné činy a zločiny
Společenské katastrofy
– státní bankroty 1811 a 1873, finanční a peněžní krize 1848 –
49 a 1859, Velká válka v Plzni a útisk, rekvizice zvonů
Osobní neštěstí
- smrt jednotlivce jako rodinná tragédie, smrt osobnosti jako společenská
tragédie, alkoholismus a karban, prostituce a pohlavní nemoci
Bestia triumfans
- bourání Plzně, město v nebezpečí
Výstavu představující mnohé dosud nezveřejněné dokumenty a předměty z muzejních sbírek připravili pracovníci společenskovědních oddělení ve spolupráci s výstavním oddělením Západočeského muzea.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.02.2016 12:19




2 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka