Zajímá nás názor dítěte

Tak se jmenuje vzdělávání, které v průběhu roku 2015 pořádala organizace LATUS pro rodinu o.p.s. Bylo určené pro odborníky v oblasti práce s rodinou a s dětmi v Plzeňském kraji. A co je na něm zajímavé? Přináší jedinečný způsob, jak zjistit názor a přání dítěte v obtížné situaci, kterou rodina prochází.

Cílená propagace v Plzni

Můžeme si přestavit konkrétní situaci rozvádějících se rodičů, kteří se nemohou dohodnout, u koho bude jejich sedmiletá Klára bydlet. Přes své dlouhodobé rozpory a aktuální obavu ze ztráty Kláry, bude-li vyrůstat s druhým ex partnerem, ztrácí rodiče schopnost vidět situaci očima svého dítěte. Oba říkají, že si pro Kláru přejí to nejlepší. Ve skutečnosti neví, co si Klára právě myslí, z čeho má strach a co si sama přeje. Zjistit, co v takové nebo obdobné situaci dítě prožívá, není pro rodiče snadný úkol. Vyžaduje mnohdy podporu odborníků. Právě pro takové situace byli připraveni v rámci vzdělávání odborní pracovníci, kteří mohou pomoci zjistit, co si dítě o situaci myslí a co si přeje. Využívají k tomu hru a hrové způsoby komunikace s dítětem. Hra je pro dítě stejně přirozeným způsobem komunikace k vyjadřování přání, potřeb a pocitů stejně jako pro dospělé rozhovor. Tito vyškolení pracovníci následně pokračují v práci s rodinou v rámci společných setkání za účasti rodičů a dítěte. Smyslem spolupráce je dosáhnout klidu a spokojenosti pro dítě i rodiče. Díky finanční dotaci Ministerstva práce a sociálních věcí bylo podpořeno tímto způsobem v průběhu roku 2015 celkem 24 rodin. Vyškolení pracovníci pomáhali s úpravou kontaktu dítěte s rodiči po rozvodu, s nastavením kontaktů dětí v pěstounské péči s vlastní rodinou, s opakovanými nezdary dětí ve škole, nebo se širokou škálou vztahových problémů mezi dětmi a rodiči. I v roce 2016 bude organizace LATUS pro rodinu o.p.s. nabízet možnost spolupráce pro řešení těchto situací. 


Pro více informací je možné obracet se na pracovníky organizace LATUS pro rodinu o.p.s., nebo sledovat webové stránky www.latusprorodinu.cz.


Autor: Kateřina Chejlavová Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 10.12.2015 23:27




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka