AC Heating, tepelná čerpadla: V zimě topíme, v létě chladíme

Lidé si již zvykli využívat tepelná čerpadla v zimě k topení a celoročnímu ohřevu užitkové vody. Nároky zákazníků postupem doby rostou, proto standardně nabízíme také chlazení domu a ohřev bazénové vody.

Cílená propagace v Plzni

S narůstajícími požadavky zákazníků, kteří si chtějí užívat komfortních teplot v domě nejen vzimě, ale i vletních obdobích, rostou i nároky na výrobce tepelných čerpadel. Společnost KUFI INT s.r.o., divize AC Heating, má díky velkému počtu realizací (více než 2000) dostatek praktických zkušeností, aby Vám navrhla a nainstalovala tepelné čerpadlo jako kompletní řešení vytápění/chlazení, včetně regulace celého topného systému.

Chlazení v létě

Během letního období lze tepelné čerpadlo využít jako zdroj chlazení. Neznamená to však, že se budete vlétě koupat ve studené vodě. Díky správnému technickému návrhu zapojení, je možné oddělit okruh chlazení od okruhu vytápění a okruhu ohřevu užitkové vody a řídit tyto okruhy samostatně dle konkrétních potřeb a požadavků.

Chlazení lze řešit dvěma základními způsoby:

  • Chlazení pomocí topné soustavy

Tento způsob je možné využít pouze pro systém podlahového topení. Radiátory proto nejsou vhodné, protože chladná voda nestačí přes plochu radiátoru ochladit vzduch vprostoru. Navíc by docházelo ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na povrchu radiátorů a rozvodů.

U podlahového topení se využívá absorbce tepla dopadajících slunečních paprsků chladnou podlahou, která zároveň ochlazuje prostor celou svou plochou. V tomto případě ale nelze docílit takového komfortu chlazení, jako u klasické klimatizace. Je však možné snížit pokojovou teplotu o několik stupňů, což může během horkých dní klima vdomě velmi zpříjemnit.

Regulační systém xCC upravuje teplotu chladící vody ve vztahu kteplotě vzduchu vmístnosti tak, aby nedocházelo ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na povrchu podlahy.

Výhodou tohoto řešení je přijatelná pořizovací cena a snadné rozšíření stávajícího nebo nového systému podlahového topení. Při kombinaci srekuperací, která vdomě udržuje cirkulaci vzduchu, je eliminován nežádoucí fyzikální jev, kdy studený vzduch klesá a teplý stoupá.

  • Chlazení pomocí fan-coilů (Fan coil unit)

Využitím fan-coilů, resp. konvektorů sventilátorem, v systému s tepelným čerpadlem je možné docílit plnohodnotného chladícího efektu srovnatelného s klimatizacemi. Pořizovací cena je však vyšší, než při využití systému chlazení pomocí podlahového topení. Důvodem je samostatný okruhu chladné vody pro fan–coily a cena fan-coilů.

Fan-coily zajistí ochlazování vzduchu. Chladný vzduch je pomocí ventilátoru vháněn zpět do místnosti. Každý fan-coil produkuje kondenzát vzdušné vlhkosti. Tento kondenzát je možné odvést samospádem do odpadu, nebo nádoby, ze které se odpaří. Případně je možné fan-coil dovybavit čerpadlem kondenzátu.

Tepelné čerpadlo - ohřev bazénové vody

Zákazníci se často dotazují na možnost ohřevu bazénové vody. Provoz bazénu není levnou záležitostí a je tedy logické, že zákazník chce využít tepelné čerpadlo jako nejlevnější zdroj pro ohřev bazénové vody. U bazénů vnitřních je možné tepelným čerpadlem ohřívat bazénovou vodu celoročně, u venkovních bazénů je pak možné prodloužit koupací sezónu o několik měsíců.

Využitím funkcí regulačního systému xCC je možné ohřívat bazénovou vodu velmi efektivně a zároveň řídit filtraci. U vnitřních bazénů regulace navíc zajistí, aby teplota vbazénové hale byla o 2 °C vyšší než teplota bazénové vody a tím se výrazně omezilo rosení (odpařování vody).

K ohřevu bazénové vody tepelným čerpadlem je nutný vhodný bazénový výměník a jeho napojení na topný okruh a filtraci.

Tepelná čerpadla AC Heating Convert AW jsou ekologický, bezúdržbový a velmi spolehlivý zdroj vytápění/chlazení domu. Umožní vždy dosáhnout maximálního komfortu užívání domu při velmi nízkých provozních nákladech. Standardem je záruka 7 let, dálková správa a automatická diagnostika.

Za tým AC Heating

Ing. Martin Neprášek

Autor: AC Heating - tepelná čerpadla Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 31.05.2016 10:49



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka