CPOS Město Touškov převzalo ve Španělském sále ocenění Národní ceny kvality ČR v programu START EUROPE

Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov převzalo již druhý rok po sobě významné ocenění Národní ceny kvality ve Španělském sále na Pražském hradě. V loňském roce uspělo v programu Excelence model START PLUS, Perspektivní organizace. V letošním roce Centrum pracovalo se zpětnou vazbou na základě hodnotící zprávy Národní rady ČR.

Cílená propagace v Plzni

CPOS Město Touškov zvolilo cestu trvalého zlepšování a posílilo několik stránek vyhodnocených jako oblast pro zlepšování. Zapojilo se do modelu EUROPE STAR a realizovalo tři projekty, které byly i v letošním roce vyhodnoceny úspěšně. Ředitelka organizace Lenka Šeflová a starostka města Města Touškova, zřizovatele organizace, Iveta Zajíčková převzaly ocenění Národní ceny kvality ČR, mezinárodní ocenění a skleněný subjekt.

Účast v Národní ceně je pro nás začátkem trvalé cesty k zlepšování a zkvalitnění služby v budoucnosti. Sebehodnocení dle modelu excelence EFQM nám otevřelo jiný úhel pohledu, revizi zvolených priorit strategických cílů, systémů, pořádku a cestu k optimalizaci řízení. Ceny jsou udělovány dle stejných pravidel v 85 zemích světa a to je pro CPOS Město Touškov obrovská výzva. 

CPOS Město Touškov změnilo díky modelu způsob řízení firmy, kdy nám velmi pomohlo popsání daných kritérií. Závěrečná zpráva hodnotitelů se stala podkladem pro další kroky. Využili jsme shrnutí slabých a silných stránek a zapojili se do modelu START EUROPE. Jednotlivé procesy postupně zlepšujeme a to zejména na základě porovnávání se s ostatními. Získali jsme větší sebedůvěru a chuť a odvahu zviditelňovat naši činnost. Prokázali jsme schopnost působit na trhu kvalitně, odpovědně a splnit přísné požadavky občanské odpovědnosti v konkurenčním prostředí. 

Jedním zvyhodnocených projektů vrámci START EUROPE je projekt Drahokamy času. Jedná se o sérii natočených spotů o seniorech, kdy se snažíme o zachycení životního příběhu člověka, jeho hodnot, hledání moudra a poselství pro mladé generace, vzájemné mezigenerační propojení. Projekt přispěl k informovanosti a vztahovému propojení jednotlivých pracovníků, což přispělo k vzájemnému porozumění a skutečné spolupráci namísto formálního plnění povinností. Užší kontakt s klienty během projektu umožnil blíže poznat další potřeby klientů, což napomohlo ke zkvalitnění poskytovaných služeb. 

Předávání cen ve Španělském sále na Pražském hradě

Listopad je měsícem kvality v ČR, zároveň na něj připadá Světový den kvality a téměř v celé Evropě jsou v tomto měsíci organizovány akce na podporu kvality. V České republice jsou akce pořádány Českou společností pro jakost, Sdružením pro oceňování kvality a Národním střediskem podpory kvality.

Slavnostní předávání Národní ceny kvality ČR a Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj se odehrálo 22. 11. 2016 ve Španělském sále na Pražském hradě. Záštitu převzali nejvyšší představitelé státu – prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka, ministr průmyslu a obchodu České republiky Jan Mládek, dále Rada kvality České republiky a významné podnikatelské a zaměstnavatelské svazy ČR. Slavnostního předávání cen ve Španělském sále Pražského hradu se osobně zúčastnil prezident České republiky Miloš Zeman, předseda Senátu PČR Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Cílem Slavnostního večera je veřejně ocenit organizace a firmy, které systematicky zvyšovaly kvalitu svých činností a dosahovaly tak nadprůměrných výsledků v silně konkurenčním prostředí. Večerem provázeli Marcela Augustová a Patrik Rozehnal. Kulturním zpestřením večera bylo pak pěvecké vystoupení Dagmar Peckové s hudebním doprovodem Zdeňka Klaudy.

Přehled oceněných vprogramech Rady kvality ČR:

  • Program Národní cena kvality ČR:

  • Národní cena kvality ČR - program Excelence - podnikatelský sektor - Excelentní organizace

  • Miele technika s.r.o.

  • Kaufland Česká republika v.o.s.

  • Národní cena kvality ČR - program Excelence - veřejný sektor - Úspěšná organizace

  • MV - generální ředitelství HZS ČR, Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč

  • Národní cena kvality ČR - program START EUROPE - Ocenění za úspěšnou realizaci projektů - Perspektivní organizace

  • Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov

  • Město Benešov, Městský úřad Benešov

  • VODNÍ ZDROJE, a.s.

  • Technická univerzita v Liberci Ekonomická fakulta

Program Národní ceny kvality ČR je určen pro organizace podnikatelského a veřejného sektoru. Program je založen na důsledném a objektivním ověřování efektivnosti a jakosti všech činností organizace a na jejich hodnocení, zejména z pohledu uspokojování požadavků zákazníka a dosažení ekonomické úspěšnosti. Hodnocení je založené na faktech a ne na individuálním vnímání, stanovení silných stránek a oblastí pro zlepšování, hodnocení trendů na základě pravidelného přezkoumávání, prostředek pravidelného porovnávání s profilem jiných podniků. Program Národní ceny kvality ČR organizuje Sdružení pro oceňování kvality; cyklus programu je roční. Je zahajován v listopadu roku předchozího a končí vyhlášením vítězů a úspěšných finalistů v jednotlivých kategoriích v listopadu příslušného roku. 

Národní ceny kvality jsou považovány za nejprestižnější ocenění, jaké může firma získat. Jsou udělovány v 85 zemích světa podle stejných pravidel a jsou nástrojem k dosahování vynikajících výsledků. Managementu poskytuje hodnocení v Národních cenách kvality neocenitelnou zpětnou vazbu. Národní ceny kvality nejen zhodnotí, vjakém stavu se firma/organizace nachází, ale současně ukážou cestu ke zlepšování a dalšímu růstu.

START EUROPE

Program START EUROPE představuje systematické sebehodnocení za pomoci jednoduchých nástrojů. Uchazeči zároveň realizují celkem tři projekty zlepšování. Program umožňuje zájemcům nastoupit cestu k excelenci, osvojit si základní principy Modelu excelence EFQM včetně realizace projektů zlepšování, které mají prokazatelně pozitivní dopad na chod organizace. Zájemce obdrží na požádání podklady k vyplnění a po úspěšné validaci získá organizace mezinárodní ocenění EFQM – Committed to Excelence a Ocenění za úspěšnou realizaci projektů – Perspektivní organizace splatností na 3 roky.

CPOS Město Touškov - Kdo jsme?

Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov je největší organizace, poskytující terénní pečovatelské služby na území Plzeňského kraje. V současné době má 803 uživatelů. Poskytuje pečovatelské služby doma u klientů a v pečovatelských domech na území okresu Plzeň – sever, Plzeň – jih a část okresu Tachov. Organizace je rozdělena do následujících 7 středisek: Kralovicko, Manětínsko, Nýřansko, Touškovsko, Stodsko, Vejprnicko a Žihelsko. Charakter zřízení pečovatelské služby znamená poskytovat péči a to těm zájemcům, kteří jsou v nepříznivé sociální situaci a potřebují pomoc druhé osoby. Neseme filozofii soběstačnosti, což znamená, že v maximální míře podporujeme klienta pouze tam, kde jeho síly již nestačí.


Fotogalerie
Autor: Centrum pečovatelských o ošetřovatelských služeb Města Touškov Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka