Finská sauna je příjemná procedura pro celou rodinu

Sauny máme spojené zejména se sychravým počasím, kdy přijde vhod se trochu prohřát. Finové si však pobyt v horkém vzduchu dopřávají během celého roku.


Sauny máme spojené zejména se sychravým počasím, kdy přijde vhod se trochu prohřát. Finové si však pobyt v horkém vzduchu dopřávají během celého roku. Jde o skvělou relaxaci pro tělo i mysl, kterou si užijete s přáteli nebo srodinou. Důležitá je však pravidelnost, jedna návštěva sauny účinky nemá, pozitivní vliv uvidíte zhruba po měsíci.

Do sauny i s malými dětmi zcela bez obav

Podle odborníků je saunování vhodné již pro děti od tří měsíců. I u těch nejmenších dokáže zvýšit obranyschopnost organismu, je však důležité, aby dítě nebylo vysoké teplotě vystaveno příliš dlouho. U dospělých se doporučuje pobyt o délce 5-15 minut, u malých dětí jen 3 minuty, měly by navíc pobývat v nižších patrech, kde se teplota pohybuje zhruba jen kolem 65 °C. Předškoláci mohou být v sauně už 5-10 minut, vždycky ale dbejte především na to, jak se dítě cítí. Jestliže mu finská sauna a pobyt v ní nejsou příjemné, nenuťte ho. Do sauny s sebou samozřejmě neberte děti s nemocí, nachlazením, kožními problémy, vysokým krevním tlakem či nemocemi jater a ledvin.

Saunu si užijete nejlépe v pohodlí domova

Chodíte do veřejné sauny v plavkách? To by se správně dělat nemělo, finská sauna se má navštěvovat bez plavek. V těle totiž při vysokých teplotách kondenzuje voda a vzniká velké množství potu plného toxických látek. Když si na sobě necháte plavky, tyto toxické látky nemají kam unikat, a navíc dochází k podráždění kůže.

Spoustě lidí je pochopitelně nepříjemné se svlékat ve veřejných saunách. Bývá to hlavní důvod, proč si saunu pořizují domů. Vlastní finská sauna navíc znamená, že nebudete muset ztrácet čas dojížděním a saunování se budete oddávat, kdykoliv se vám zachce. Brzy po ránu, nebo i pozdě večer.

Finská sauna v domácnosti už není ničím neobvyklým

Finská sauna už dávno není finančně nedostupným vybavením domácnosti. Stejně jako se na českých zahradách rozmnožují bazény se množí i vnitřní a venkovní sauny. Existuje jich celá řada. Venkovní sauny připomínají zahradní domečky na nářadí, vnitřní je možné třeba v rohu nebo v prostoru. Sauny od specializovaných firem jsou doslova uměleckými díly a v mnohých věcech je lze přizpůsobit vašim představám. Přesvědčit se můžete například na Saunaproject.cz, firmy, která už více než 15 let Čechům ukazuje, jak má vypadat finská sauna. Sauny tvoří od podlahy, nepoužívá žádné polotovary, a instaluje je po celé republice.

Saunování je třeba se naučit

Provozovat saunu není složité, v začátcích je však třeba poslechnout rady odborníků, a to nejen co se týče údržby sauny, ale i samotného procesu. Abyste si mohli užívat veškerých benefitů blahodárného odpočinku, je třeba ho provozovat správně. Do sauny byste neměli chodit nemocní, před i po saunování byste se měli osprchovat. Důležité je dodržovat pitný režim a nepobývat v sauně déle, než je doporučeno. Vede to k dehydrataci a abnormální činnosti srdce. Benefity saunování, pokud je prováděno správně, jsou ovšem téměř nekonečné. Užívejte si je i vy!

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 22.08.2020 09:28



4 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka