Jak resuscitovat pacienta, než přiletí vrtulník záchranné služby?

Pokud se ocitnete v situaci, kdy je nutné poskytnout pomoc osobě, která se nehýbe, nereaguje na oslovení, ztratí vědomí nebo nedýchá, mějte na paměti, že je potřeba začít co nejdříve s nepřímou srdeční masáží, kterou laik provádí bez umělého dýchání z úst do úst.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zavolali jste 155 a čekáte na vrtulník či sanitku záchranné služby?

Pokud jste na hůře dostupném místě, zavolali jste dispečink 155 a čekáte na přílet vrtulníku či příjezd sanitky, pamatujte si, že srdeční masáž je nutné u postižené osoby provádět až do příletu vrtulníku či příjezdu sanity zdravotnické záchranné služby!

V případě únavy vás může v masírování srdce vystřídat jiná osoba. 

V případě únavy vás může při nepřímé masáži srdce vystřídat jiná osoba. Pokud si nejste jisti, jak postupovat, požádejte dispečera na tísňové lince zdravotnické záchranné služby 155 o radu. Bude vás po telefonu přesně navádět, jak postupovat.

Bez rychlé pomoci dojde během 5-10 minut k odumření mozkových buněk!

Většina náhlých srdečních selhání je důsledkem závažných poruch rytmu srdce, nejčastěji tzv. fibrilace komor, která je nejzávažnější poruchou srdečního rytmu vůbec. Místo pravidelné aktivace svaloviny srdečních komor elektrickými impulzy, která vede k účinnému čerpání krve, se srdeční komory přestanou pravidelně stahovat a pouze se chvějí - fibrilují. Srdce přestane čerpat krev. Důsledkem je rychlá ztráta vědomí, nehmatný pulz a následná zástava dýchání. Pokud není co nejrychleji zahájena nepřímá masáž srdce, dojde během 5-10 minut k odumření mozkových buněk.

  • Resuscitaci zahajujeme vždy, pokud se osoba nehýbe, nereaguje na oslovení, ztratí vědomí nebo nedýchá. V takovém případě je třeba začít co nejdříve nepřímou srdeční masáž.
  • Před zahájením srdeční masáže rychle vytočte tísňovou linku zdravotnické záchranné služby 155 a nahlaste událost na operační středisko (dispečink).

Jak resuscitovat, než přiletí vrtulník?

  1. Zachovejte klid.
  2. Nemocného položte na záda na tvrdou podložku (nejlépe na podlahu).
  3. Poklekněte k němu z boku.
  4. Přiložte svoji dlaň na jeho hrudní kost do středu hrudníku (uprostřed mezi prsa).
  5. Na hřbet své první ruky položte druhou dlaň.
  6. Napněte obě paže, nakloňte se horní polovinou těla nad nemocného.
  7. Začněte rázně a rytmicky stlačovat jeho hrudník.
  8. Rychlost je 100x za minutu (tzn. přibližně 2 stlačení za vteřinu).
  9. Každé stlačení hrudníku provádějte do hloubky nejméně 5 cm.
  10. Po každém stlačení povolte hrudník, vaše dlaně se hrudníku nadále dotýkají. Masáž lze přerušit maximálně na 5 vteřin.

Okamžité stlačování hrudníku je v rámci resuscitace nejdůležitější!

Profesorka Maaret Castrén, předsedkyně Evropské resuscitační rady (ERC), říká: "Okamžitě stlačujte hrudník do dostatečné hloubky a rychle! Neztrácejte drahocenný čas! Pokud postižený nereaguje a nedýchá normálně, stlačujte střed hrudníku do hloubky minimálně 5 cm frekvencí 100 až 120 stlačení za minutu."

Prof. Castrén dodává: "Pokud by všichni laici i zdravotníci absolvovali správnou přípravu a dokázali používat získané znalosti a dovednosti v praxi, mohli bychom v Evropě zachránit navíc dalších 100.000 životů ročně."

Stlačování hrudníku je v rámci resuscitace vůbec nejdůležitější činností. Zvládne to každý, dokonce i děti.

Nová doporučení Evropské resuscitační rady (ERC 2015) kladou velký důraz také na používání automatizovaného externího defibrilátoru AED, jehož obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroj provede zachránce celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a mnoha lidem může zachránit život.

Vhodným vybavením pro záchranáře je také trenažer pro nácvik kardiopulmonární resuscitace. Profesionální resuscitační figurína Brayden má červené LED diody pro realistické znázornění toku krv a poskytuje okamžitou zpětnou vazbou, jestli je kardiopulmonární resuscitace (KPR) prováděná správně.

Přejeme vám pevné zdraví!


Tým KRÁSNÝ – zdravotnická technika s.r.o.

Podpořte nás na FACEBOOKU
!

Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka