Na obvodě přibyly další kameny zmizelých

Další Stolpersteine, česky kameny zmizelých nebo doslova „kameny, o které je třeba klopýtnout“, byly v pátek 3. září instalovány na území města Plzně. Celkem bylo umístěno 20 kamenů, z nichž 16 leží na území centrálního plzeňského obvodu.     &...

Jarní servisní akce AUTO CB

Další Stolpersteine, česky kameny zmizelých nebo doslova „kameny, o které je třeba klopýtnout“, byly v pátek 3. září instalovány na území města Plzně. Celkem bylo umístěno 20 kamenů, z nichž 16 leží na území centrálního plzeňského obvodu.                              Nově jsou vsazeny Stolpersteine na Palackého náměstí 38/23, kde je takto uctěna památka rodiny Perelesových. Slavnostního položení těchto kamenů se v pátek 3. září zúčastnili také zástupci třetího městského obvodu – starosta David Procházka a místostarosta Ondřej Ženíšek.                              V ulici Kardinála Berana 14 byly umístěny dva kameny na památku Viléma Kleina a Irmy Kleinové, u domu číslo 23 pak jsou nově kameny připomínající Jolantu Friedlerovou a Harryho Friedlera. Na Klatovské 12 jsou dva Stolpersteine se jmény Zikmund Friedler a Emilie Friedlerová a v Prešovské 4 nese kámen jméno MUDr. Theodor Eisner.  Pět kamenů je nově instalováno v Přeštické 4, jsou to připomínky obětí: Anna Janečková, Žofie Janečková, František Serynek, Josef Serynek, Antonie Serynková.                              Stolpersteine („kameny zmizelých“) jsou pamětní kameny/kostky připomínající oběti holocaustu. Tyto dlažební kostky s mosazným povrchem jsou vsazené do chodníků před domy, kde oběti holocaustu žily před násilným sestěhováním do hromadných bytů či před transportem.
Autorem projektu Stolpersteine je německý umělec Gunter Demnig (www.stolpersteine.eu).                              Dosud bylo realizováno více než 75 000 ks Stolpersteine v 26 zemích, např.: Rakousko, Belgie, Francie, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Itálie, Litva, Polsko, Slovensko, Švýcarsko aj. Od roku 2008 je projekt realizován také v České republice. Statutární město Plzeň zahájilo účast na projektu Stolpersteine v roce 2012.
                             

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 3 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka